Сакар пламна! Пожарникарите изреваха: Спрете да палите стърнища!

Поредни адски пожари в милата ни родина заради пълна немарливост от страна на гражданите! Няма да се оправим, докато не започнем да мислим с главите си!

10 екипа огнеборци, доброволци и горски служители се борят с голям пожар, избухнал вчера в Сакар планина, в землищата на свиленградските села Пъстрогор и Младиново, съобщиха от областната администрация в Хасково.

Огънят пламна вчера следобед и се разгърна на 7 километра. Горят ниски треви и храсти и широколистна гора. Пожарните екипи останаха на място през цялата нощ, защото гасенето е трудно заради силен вятър и пресечен терен. 

Според една от версиите подпалването е в резултат на почистването на стърнища.

Затова началникът на свиленградската пожарна Иво Тонев призова: „Спрете се! Температурите са високи, ветровете са силни, ситуацията е сложна!“.

Заради огненото бедствие бе затворен пътят Пъстрогор – Младиново.

Междувременно в харманлийското село Овчарово са изпепелени къща, гараж и селскостопанска постройка. Огнеборците са успели да спасят няколко други сгради, след като стихията е минала през 5-6 двора. Обстановката вече е под контрол, а пламъците са локализирани. 

За днес отново остава предупреждението за опасност от пожари и забраната за почистване на пасища и селскостопански площи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.