Съдът в Страсбург сее разврат: Книжките за еднополова любов не вредят на децата!

Книгите с хомосексуално съдържание не вредят на непълнолетните: Европейският съд в Страсбург осъди Литва за цензурирана детска книжка с приказки. Вилнюс твърдеше, че произведението подтиква към хомосексуалност, пише „Дойче веле“.

Книгата „Сърцето на Амбър“ на литовската активистка Неринга Дангвиде Макате е издадена през 2013 г. Тя представлява сборник от народни приказки, в които обаче се говори и за брачни партньори, които се развеждат, за мобинг, както и за еднополови двойки.

Веднага след пускането ѝ на пазара обаче възникна сериозен проблем: депутати от литовския парламент се оплакаха, а надзорният орган съзря в книжката опасност за децата под 14 години – най-вече заради две приказки в нея, в които се разказва за хомосексуални двойки, които сключват брак и заживяват щастливо до края на дните си.

Така продажбите на сборника бяха спрени, а по-късно върху корицата се появи предупреждение, че книгата не е подходяща за деца под 14 години.

Неринга Макате заведе съдебно дело, което обаче загуби през 2019 г. след произнасяне на Върховния съд на Литва. Затова авторката, подкрепяна от редица правозащитни организации, сезира Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, а след смъртта ѝ през 2020 г. делото ѝ беше продължено от майката на Макате.

Защитата: децата знаят за любовта при възрастните

По време на процеса литовското правителство продължи да държи на позицията си, че е нетипично за детски приказки да разказват за хомосексуални отношения.

Наетият от майката адвокат по делото атакува твърдението, че книжката представлявала опасност за децата. „Не става ясно защо въпросните места в книжката могат да имат негативен ефект върху 9- или 10-годишни деца“, аргументира се той и пледира, че децата знаят как възрастните дават израз на своята любов. „Тук те научават просто, че две жени или двама мъже също могат да се обичат.“

Съдът: Това не вреди

Голямата камара на Европейския съд по правата на човека в Страсбург подкрепи категорично вносителката на иска, постановявайки, че първоначалното спиране на книгата и добавянето на предупредителния надпис върху корицата са в нарушение на правото за свободно изразяване на мнение.

Съдът не споделя виждането, че книгата представлявала реклама за хомосексуални отношения. Точно обратното: тя учи на респект към всички представители на обществото.

Литва трябва да изплати хиляди евро обезщетение

Съдът се позовава на предишни отсъждания. Няма научни доказателства за това, че споменаването на темата за хомосексуалността може да навреди на децата. Освен това не е нормално държавата да пледира за хетеросексуален начин на живот. Това не отговаря на основните принципи за равноправие и толерантност в едно демократично общество, посочват още от ЕСПЧ.

След решението на съда в Страсбург Литва ще трябва да плати разноските по делото, както и обезщетение от 12 хиляди евро на майката на авторката на „Сърцето на Амбър“ Неринга Дангвиде Макате.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.