Съдът отмени наказанието на полицейски шеф за голите обиски в нощен клуб в Пловдив

Шефът на Криминална полиция в Пловдив комисар Георги Ташев събори в съда заповедта, в която е наказан с порицание за голите обиски в нощен клуб в в малките часове на Гергьовден. Тогава полицаи нахлуха в дискотеката, в която имало над 400 души, и започнали да търсят наркотици, а проверяваните били карани да се събличат и държани в заведението в продължение на часове.

Георги Ташев е полицейският началник, на когото е бил поверен контролът на операцията. Порицан е за срок от 1 година, защото „е допускал, че при такава операция (с участие на голям брой полицейски служители, в заведение с употреба на алкохол и много посетители, с данни за разпространение на наркотици) е необходим качествен инструктаж на служители и е възможно да възникнат проблемни ситуации, а действията могат да доведат до превишаване на полицейски правомощия, но се е надявал, че това няма да се случи и може да се мине без осъществяване на контрол от негова страна, а само впоследствие да се информира за хода на операцията“. „Служителят е разчитал, че последващото му информиране е достатъчно, за да се гарантира законосъобразността на действията на участниците в операцията“, е записано в заповедта за наказанието. 

Той я оспорил пред Административния съд в Пловдив и тя вече е отменена, защото наказанието е несъразмерно на нарушението. Причината – ръководителят на полицейската операция е наказан само с мъмрене, при което съдебният състав намира, че няма как полицаят, който е трябвало да осъществява контрол, да бъде санкциониран по-тежко.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.