Съдът: Обвиненият за хакерската атака на НАП Кристиян не може да се споразумява с прокуратурата

Обвиненият за хакерската атака на НАП през 2019 година Кристиян Бойков не може да сключва споразумения с прокуратурата, тъй като е действал в съучастие с още един човек – другият обвиняем Иван Тодоров. Това стана ясно от становището на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд.

Преди дни се разбра, че Кристиян е изразил готовност да сключи споразумение с прокуратурата и да му бъде наложена глоба от 2500 лева. Това искане е трябвало да бъде одобрено от съда и е внесено на 27-и май в Софийския градски съд. На 12-и юни прокуратурата обаче е оттеглила искането си за сключване на споразумение с аргумента, че срещу Кристиян има множество обвинения. Съдия Атанасов обаче посочи, че споразумението няма как да бъде одобрено, но не само заради това, че е оттеглено, а изтъкна и друг аргумент – съучастието с Иван Тодоров.

Съдията се позова на тълкувателно решение на ВКС от 2002 година. В залата стана още ясно, че на 21-ви май обвинението за компютърно престъпление на Кристиян Бойков е било променено в по-леко. Пак за същото, но е отпаднала специалната цел, а именно всяване на паника. Именно то се наказва с до 2 години лишаване на свобода, което предполага налагане на глоба при чисто съдебно минало.

Извън залата адвокатът на Кристиян, Асен Асенов, коментира, че неговият клиент е млад човек с голяма перспектива и иска всичко това да приключи. Именно затова се е съгласил и на споразумението. А цяла година прокуратурата не можела да внесе годен обвинителен акт, което значи, че нямала доказателства, че Кристиян е хакнал данните на НАП. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.