РЗИ предупреждава: Водата по Южното Черноморие – само за битови нужди!

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас препоръчва течащата вода в района на засегнатите от наводненията райони по Южното Черноморие от централни и местни водоизточници да се използва само за битови цели, а за пиене и приготвяне на храна – само бутилирана минерална или трапезна вода, или такава, осигурена от цистерна. Съобщението здравната инспекция публикува на интернет страницата си.

Забраната ще продължи до получаване на трайни, последователни лабораторни резултати, съответстващи на изискванията на Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Водата, добита от кладенци и сондажи на територията на частни имоти, също да не се използва за пиене и приготвяне на храна, препоръчват от РЗИ.

За да се избегнат заразни заболявания, се препоръчва задължително използване на лични предпазни средства – предпазно облекло, маски и ръкавици при разчистване, при изнасяне на умрели животни, наводнени храни или други вещи, които биха се оказали потенциални източници на заразяване или причина за възникване на епидемия, както и при извършване на дезинфекционни дейности.

При нормализиране и оттегляне на водата от засегнатите от наводнението населени места в Община Царево, РЗИ-Бургас ще вземе проби от водата в централната водопроводна мрежа и ще ги анализира по химични и микробиологични показатели.

За резултатите от проведените анализи и предприети мерки своевременно ще бъде информиран кметът и населението на съответното населено място. Ще бъдат извършени проверки в населените места с цел предотвратяване на разпространението на заразни болести сред населението.

Ден на траур обяви днес община Царево в памет на жертвите от наводненията. По официални данни двама души за загинали, трима се издирват.

В Бургас днес са отменени празненствата по повод Деня на Съединението на България. От 10:30 часа в морския град българското духовенство ще отслужи молебен за здраве и спасение за всички, които се борят със справянето с бедствието. Община Приморско също отмени отмени планираната за днешния празник сценична програма и тя се отлага за честванията на 22 септември.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.