Русия ще разследва кой и защо потроши плочата на паметника на съветската армия

Русия започва разследване на вандалския акт, при който бе счупена плоча от Паметника на Съветската армия от страна футболни фенове в четвъртък вечерта.

Ръководителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Александър Бастрикин възложи образуването на наказателно дело за оскверняването на Паметника на Съветската армия в София, предаде руската държавна агенция ТАСС, като цитира съобщение от ведомството.

ТАСС отбелязва, че в столицата на България е извършен вандализъм спрямо Паметника на Съветската армия, като група футболни привърженици са нападнали палатковия лагер на защитници на монумента и са увредили гранитна плоча в основата му, пише БТА.

„Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин възложи на главното следствено управление на ведомството да разследва съвместно с министерството на външните работи на Русия факта на оскверняване на паметника, издигнат в чест на съветските воини освободители в София“, гласи съобщението на ведомството.

В рамките на разследването ще бъдат взети мерки по установяването на самоличността на лицата, отговорни за извършването на това престъпление. За техните действия ще бъде изготвена наказателно-правна оценка“, заявяват още от Следствения комитет.

Посегателството върху паметника беше осъществено снощи, след мач на „Левски“, а по свидетелство на хората от палатковия лагер, сини фенове са рушили монумента, въоръжени с боксове и димки. Полицията реагира изключително бързо, защото в близост до паметника имаше дежурна патрулка.

Задържани за кражба и хулиганство бяха четирима мъже на възраст между 26 и 33 години, привърженици на столичен футболен отбор, като единият е криминално проявен, съобщи по-рано МВР.

От Левицата, БСП и „Възраждане“ осъдиха вандалската проява и призоваха от нея да се разграничат всички партии.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък коментира, че палатковият лагер е незаконен и протестът му не е разрешен.

Палатките бяха разпънати от представители на партиите, които са против премахването на монумента и техни представители дежурят денонощно там от десетина дни.

Причината беше очакването паметникът да бъде преместен след решението на правителството и прехвърлянето на собствеността от държавна публична в държавна частна. Областната управа на столицата вече отговаря за преместването, а междувременно намерението на властите е паметникът да бъде ограден, защото застрашавал живота на гражданите.

Заради нападението на палатковия лагер и изкъртването на плочата с надписа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов нарече сините фенове „дегенерати“ и „еничари“, а те му отвърнаха да внимава за здравето си. Фенклубът на „Левски“ му припомни още, че от години настоява за демонтажа на монумента. Синият клуб пък застана зад привържениците на отбора, като се обяви срещу това да бъдат наричани с обидни квалификации. От ПФК „Левски“ посочиха, че ако има криминални прояви, те трябва да бъдат санкционирани от органите на реда.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.