Румен Радев свика депутатите на първо заседание на Велика сряда

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 49-о Народно събрание на 12 април (сряда) от 10 ч. Това обявиха от прессекретариата на държавния глава.

Тогава православният свят празнува Велика сряда.

Според първоначалните неофициални данни първият работен ден на новите народни представители се очакваше да бъде след Великденските празници. Румен Радев издава указа си в първия формално възможен момент – в първия работен ден, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) официално обяви имената на новите депутати.

По конституция президентът има месеца да свика народните представители на първо заседание след обнародването на състава на новия парламент. Това може да се смята за знак, че Радев няма намерение да разтегля конституционната процедура за консултации с парламентарните групи и връчване на мандати за опит за съставяне на правителство.

Първото заседание на парламента се води от най-възрастния депутат, като това отново по всяка вероятност е Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС). В първия си работен ден депутатите трябва да изберат председател на парламента, както и негови заместници (по един от всяка парламентарна група). Преди това президентът се обръща към депутатите с реч.

Председателите на парламентарните групи заявяват приоритетите си от трибуната на парламента. Новото Народно събрание ще има шест парламентарни групи: на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.