Румен Радев: Как за един ден решиха да продаваме реакторите за АЕЦ „Белене“?!

Президентът Румен Радев изказа недоумение на какво основание за един ден е взето решение за продажба на реакторите, купени за строежа на АЕЦ „Белене“.

Припомняме, че миналата седмица парламентът взе решение залежаващото от години оборудване за централата да бъде продадено на Украйна на цената, на която сме го закупили.

„Не е ли редно управляващите да седнат, да сложат на масата всички опции за развитието на ядрената енергетика, и тогава да взимат такива решения. Има различни опции“, каза Радев. Той посочи, че е говорил с френския президент Емануел Макрон по темата, а страната е изпратила меморандум за развитие на проекта „Белене“ в последните дни на служебното правителство.

Българският държавен глава критикува действията както на правителството, така и на парламента по повод войната между Украйна и Русия, както и организацията около самото събитие.

„Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване, но когато премиер реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана“, каза Радев.

Според него в тази ситуация най-лесното е било да не провежда такава среща, но това не е добър сигнал за България, особено към 300 000 българи в Украйна

„Надявам се Министерският съвет да спазва елементарните правила на протокола. И за в бъдеще такива мероприятия да бъдат съгласувани“, посочи още Радев.

Президентът попита имат ли собствено мнение и позиция тези, които са го критикували когато е казал, че приемане на Украйна в НАТО означава война с Русия, а сега са на противоположната позиция.

„Те безпрекословно следват позицията на големите държави-членки. Нашите управляващи нямат свое мнение и позиция“, каза Радев.

„Редно е управляващите да оправдават своите претенции за прозрачност, като кажат какво оръжие смятат да дават и какви са им разчетите, а не да се оправдават с вицепрезидента Йотова“, каза Радев, според когото наливането на повече оръжие увеличава риска за всички в тази война.

„Как така за един ден за един ден Народното събрание разреши на Министерски съвет да изпразнят складовете за военновременни запаси на Българската армия“, попита Радев, като посочи, че запълването ще отнеме години.

За пореден път каза, че редица правителства са нехаели за модернизацията на Българската армия.

Денков продължил тенденция премиерите да клеветят страната пред чужди медии

Президентът определи изказването на Николай Денков пред „Политико“, че службите ще бъдат прочистени от руско влияние, като продължаване на черната серия българските премиери да използват чужди медии за да клеветят страната.

„Да развява руската заплаха като параван за разправа със службите в името на лични и партийни интереси точно по сценария на записите. Жалко е, че хлъзгат академик Денков по този сценарий, но като гледам той няма нищо против да го хлъзгат“, каза Радев.

По повод предстоящата среща на НАТО заяви, че се надява да бъдат разгледани различни възможности, опции и сценарии за сигурността. Най-голямата гаранция според него са дипломатическите усилия.

„В момента само се искат оръжия, повече оръжия, все по-разрушителни. Това ни тласка към трудно приемливи нива на ескалация. Това е риск за всички нас. Неслучайно говоря от риска за ядрено замърсяване. Ако това се случи, има две възможности – или удар по Запорожката ядрена електроцентрала, или тактически ядрени оръжия.

Според президента България трябва да влезе в Еврозоната, когато е реално готова, а не когато ни се иска, а и не на всяка цена. Когато изпълним критериите за дефицит и инфлация след разумно проведени икономически политики, а не след слагане на спирачка за обществено-икономическото развитие.

„За мен не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че няма подписи на половин милион българи“, каза Радев. Добави, че е редно да се проведе референдум, а обратното решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани. Каза, че е отделна тема дали трябва да е такъв въпросът на референдума. Според него процесът не трябва да се вкарва в никакви времеви рамки.

„20 години е неприемлив срок, прекалено дълъг“, каза Радев.

Посочи, че няма как да вкара повторно в Народното събрание предложение за референдум, който е отхвърлен с негово решение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.