Росен Желязков става шеф на парламента, след 3 месеца го сменя някой от ПП-ДБ

Росен Желязков ще стане председател на парламента, стана ясно след продължилата почти четири часа среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

В крайна сметка ГЕРБ-СДС се съгласиха с идеята на ПП-ДБ за ротационен председател. Смяната обаче ще се случи не след два месеца, както поиска Асен Василев, а след три. Председател на парламентарната правна комисия ще бъде излъчен от Продължаваме промяната – Демократична България. Към момента коалицията няма номинация.

Двете коалиции са изготвили и законодателна програма, която утре ще бъде представена на останалите парламентарни групи. Освен внесените от Министерски съвет законопроекти, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще имат и обща законодателна инициатива.

Според Десислава Атанасова широката подкрепа е гарант за приемането на законите, въпреки че ГЕРБ и ПП-ДБ разполагат с мнозинство от 133 гласа.

Сега най-важна е държавата и апелираме този конструктивен тон и диалог да продължи, така че да се изпълни основната мисия на всеки един парламент – да излъчи работещо редовно правителство”, каза Десислава Атанасова, цитирана от Офнюз.

Николай Денков, който ръководи преговорната група на ПП-ДБ, бе категоричен, че преговори за кабинет не са водени, тъй като той няма мандат от партийните органи да води такива. По думите му решението на ПП-ДБ да не подкрепи кабинет с участието на ГЕРБ няма да бъде променено. Той обаче допусна, че има други варианти с останалите мандати.

След това ще започнат всякакви следващи разговори, свързани с всичко останало – комисии, смяна на членове на регулатори и правителство, но това правителство все още е отговорност на мандатоносителя, който трябва да реши как да подходи”, добави той.

На свой ред Десислава Атанасова отчете, че лидерски срещи тепърва предстоят.

Миналата седмица, след като работата на 49-ото НС забуксува още преди да е започнала с поредния неуспех за излъчване на председател на парламента, съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев предложи такъв да се избере, но на ротационен принцип. По-късно лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обвърза намирането на мнозинство за избирането на такъв с излъчването на кабинет. Последва серия от срещи между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като преди празниците двете коалиции се споразумяха да работят по обща законодателна програма, която утре ще бъде представена на всички парламентарни групи. Заявките до момента са, че ако тя бъде подкрепена, то ще бъде избран и председател на парламента.

Вчера срещите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС продължиха, като публично не бяха съобщени детайли за резултатите. Двете коалиции повторно декларираха, че ще работят заедно за приемането на всички закони по ПВУ, сред които и въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор (ЗИД на НПК), реформа на антикорупционната комисия (ЗИД на ЗПКОНПИ), всички законопроекти за Еврозоната и Шенген, както и промените в Закона за защита от домашното насилие.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.