Ромка, осиновена преди 25 години в Америка, среща биологичните си родители в България

Биляна Грейвс Бартлет е на 2-годишна възраст, когато е осиновена от американско семейство от дом за деца във Видин. Ромското момиче днес е на 27 години и е сбъднало американската мечта – има 2 деца, любящ съпруг с престижна професия и къща като от корица на списание. За историята на живота си разказва самата тя в социалната платформа “Тик Ток”. Младата жена заснема своето посещение в България и първата среща с биологичното си семейство и роднини.

Когато погледнете Биляна, бихте се объркали, че е професионален модел – перфектно стилизирана прическа, искрящо бели и подредени зъби и фигура, изваяна като статуетка. Едва ли ще предположите, че е

биологично дете на ромско семейство,

което днес живее във видинско село. Екзотичната ѝ красота би ви навяла по-скоро на мисълта, че притежава латино черти. Американският ѝ акцент съвсем допринася за магичната аура, която се носи около нея, и тя досущ заприличва на героинята, излязла от приказката за Пепеляшка. Събитията в живота ѝ са толкова невероятни, че дори и най-невярващият човек би склонил да признае, че от съдбата си няма как да избягаш – където и да се родиш.

На 16-годишна възраст се събира с настоящия си съпруг – Блейк, който е с 3 години по-голям от нея. Запознават се на среща “на сляпо” и любовта им пламва веднага. Двамата се сгодяват и сключват брак в една и съща година, защото разбират, че

очакват първото си дете

Биляна ражда на 19-годишна възраст син на име Ели Майкъл. Същевременно двамата млади родители учат все още в колеж и завършват успешно, съчетавайки лекциите с грижите за детето. Съпругът ѝ започва добре платена работа, след като се дипломира като инженер по механика от Университета на Мемфис. 5 години по-късно – през 2015-а, двамата построяват своята мечтана къща в Милингтън – град в окръг Шелби, Тенеси, част от столичния район на Мемфис. Биляна заснема в своите видеа безупречния интериор на дома си и всяка стъпка по изграждането му. Високи тавани, дизайнерски мебели в светли тонове и простор – всичко това, съчетано с голяма кухня, веранда и двор, от който се открива красива гледка.

Малко след като се нанасят, животът ѝ поднася още един подарък. Тя разбира, че е отново бременна и през 2021 г. се ражда дъщеричката им Емелия Лин. Животът им е низ от щастливи мигове и много пътешествия. Двамата с Блейк обожават да посещават нови дестинации заедно. През всички тези години обаче Биляна копнее да срещне биологичното си семейство. Осиновителите ѝ

никога не са крили от нея истинския ѝ произход

и са ѝ дали възможността да потърси хората, в чието семейство се е родила. За себе си тя знае единствено, че е взета от България, както и дома за деца, в който е била оставена. Проучването отнема немалко време, докато един ден намира точните имена на своите майка и баща. Тя се свързва с тях и заедно със съпруга си пристигат в България, за да се срещнат. Придружава ги и осиновителката ѝ, която тя винаги е наричала “най-добрата майка на света”. Биляна има особено силна връзка и със своите американски баба и дядо. Разказва за тях в своя инстаграм профил и ги описва като най-любимите си хора.

Тримата кацат на летище София и хващат автобус от Централна гара до крайдунавския град. Трогателно видео отразява първата среща на автогарата във Видин. Баща ѝ я прегръща сърдечно в момента, в който я вижда. Биологичната ѝ майка я чака в двора на бащината къща. Ромското семейство води скромен живот на село. Обитават двуетажна стара къща и отглеждат плодове и зеленчуци. Биляна пристъпва през вратата с голяма раница на гърба, а майка ѝ плаче с глас, когато я прегръща за първи път.

Въпреки огромния контраст с живота, който води в Америка, и този, с който се сблъсква тук, Биляна приема с неподправена любов срещата с истинските си родители. Облечена е в небрежен спортен екип и чехли, за да не се откроява твърде много сред обстановката. Това, което заварва тук, сякаш не я стряска. Напълно

подготвена е за културните различия,

с които ще се сблъска. Тя дори им е донесла албум със свои снимки от дете, които са направени след осиновяването. Не е забравила да вземе и подаръци. Двете с майка ѝ снимат една до друга дланите на ръцете си, за да отбележат приликата, дължаща се на гените. Макар да е изоставена като малко дете, Биляна не таи обида. Тя дори казва, че биологичната ѝ майка я обича наистина много и усеща това.

Може би ще се запитате на какъв език си говорят. За този казус се е замислила и самата Биляна, преди да тръгне към България. Затова изтегля приложение, което превежда в движение нейните думи и тези на родителите ѝ. Макар и с малки грешки в превода, програмата успява да предаде приблизително точно всичко онова, което искат да си кажат.

Първото място, на което я води баща ѝ, е поречието на Дунав. Той ѝ обяснява как се казва тази река, говорейки на телефона, който в същото време превежда на английски. “Ти си богиня”, ѝ казва с гордост той. А Биляна е трогната от комплимента за външния си вид. Водят я и до болницата, в която е проплакала за първи път – МБАЛ “Света Петка”. Тя пита дали майка ѝ я е родила с някакъв вид анестезия. Шокирана е, когато разбира, че се е появила на бял свят

без никаква упойка

Щом разбира, че по онова време епидурална упойка (вид анестезия при нормално раждане – б.а.) не се е използвала, отбелязва, че това е изключително болезнено и не може да повярва на чутото.

След посещението на родилния дом я водят и до приюта, в който са я оставили като бебе. През цялото това време ги придружава и осиновителката ѝ. След дългия ден ги гощават с шкембе чорба в местна кръчма. Разхождат се дълго в парка, а баща ѝ я прегръща така, сякаш никога не са се разделяли. Биляна пък им показва забавни видеа на своите две деца и техни внучета. Надява се, че някой ден ще се срещнат. Момичето успява да се запознае и със своя биологичен брат и племенници. Учи малките деца на английски. След няколкодневно посещение тя запечатва преживяването със снимка, която споделя в тикток, а към нея пише “Сърцето ми е цяло”. На кадъра се вижда цялото семейство, застанало пред външните стълби на селската къща.

“Малко обновяване на информацията за всички онези, които се чудят! Това са моите сладки биологични родители, които ме посрещнаха с отворени обятия. Отне ми 25 години и 28 часа път, за да ги прегърна най-накрая за първи път, но чакането си струваше, защото видях и почувствах любовта им към мен и тя е неоспорима. Те отговориха на толкова много въпроси, нагостиха ни добре и отидоха отвъд възможностите си, за да се уверят, че сме щастливи. Нямам търпение да се върна скоро, за да ги видя отново! Вие вече значите целият свят за мен”, пише тя.

След разказването на историята в тикток първоначално много хора си мислят, че е румънка. Тя обаче бърза да уточни, че родителите ѝ са българи и печели все повече последователи у нас всеки следващ ден. Не са малко и въпросите

дали е ромка

Тя не се обижда на нетактичните подмятания и отговаря мило на всеки. Американските ѝ приятели от детството, както и състудентите ѝ пишат десетки коментари, в които изразяват радостта си от това, че най-накрая мечтата ѝ се е сбъднала. Някои хора я определят като галеница на съдбата и може би наистина е такава. Не вини никого и не търси отговор. Благодарна е. Връзката между дъщеря и родители продължава и след гостуването и събралото се семейство се чува често, макар да ги делят 9000 км и близо 25 години, които тепърва предстои да наваксат.

Източник: 24 часа

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.