Репликата за „ку*вите“ изяде мястото на Вежди в Изпълнителната комисия на ГЕРБ и шефския му стол в комисията по култура

Недопустимата реплика на Вежди Рашидов в пленарната зала вчера му коства оставката от Изпълнителната комисия на ГЕРБ – оперативният ръководен орган на партията. Депутатът обяви, че се оттегля също от председателското място от парламентарната комисия по култура и медии.

Оставките му и от двата поста поиска малко по-рано парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Причината беше скандално изказване на бившия културен министър по време на обсъждането на промените в Закона за защита от домашното насилие. Днешното заседание беше свикано извънредно заради случая с жестокия садизъм срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора. Засега няма индикации, че депутатът би напуснал и Народното събрание, каквито гласове вече се чуват в социалните мрежи.

Абсурдната сцена с участието на Рашидов се разигра в пленарната зала, след като водещата заседанието Росица Кирова даде почивка по време на дебата. Тя обаче забрави да изключи микрофоните. Във видео, което обиколи социалните мрежи, се вижда как Рашидов се приближава към парламентарната трибуна, а Кирова го моли за „мъдър съвет“, с който да се успокоят страстите в залата. Депутатът, който беше и председател на парламента, предлага законът бързо да се гледа на второ четене, за да се приключва с дебатите. Рашидов обаче не спира дотук, а ядосано продължава: „Има и сега закони. К’во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна“.

По ирония на съдбата лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов е сред вносителите на въпросните промени в Закона за защита от домашното насилие.

След като думите на Рашидов се разпространиха в социалните мрежи, герберите почти веднага се разграничиха от него. „Народните представители от ГЕРБ-СДС се разграничават от изказването на Вежди Рашидов. Подобен език и разсъждения са недопустими за народен представител, особено в момент като настоящия“, обявиха съпартийците му в светкавично разпространена позиция по медиите. И поискаха оставката му от споменатите два поста, като така изпревариха коалиционните си партньори от ПП-ДБ, които малко по-късно настояха, че той няма място в културната комисия.

С гневно изявление излязоха и от Българския фонд на жените, които поискаха оставката му. 

Самият Рашидов стреснато побърза да се извини за думите си. „Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие“, каза бившият културен министър. Това обаче не се оказа достатъчно и той беше принуден да се оттегли от постовете си в парламента и в партията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.