Разтърсваща история: Млада жена загуби бебето си, според докторите не напъвала достатъчно

Ужасяващата съдба на млада българка, която загуби рожбата си, разтърси България.

„Родилката не напълваше достатъчно.“ С тази позиция излезе многопрофилната болница „Д-р Киро Попов“ в Карлово, след като млада жена разказа в социалната мрежа как е изгубила детето си при раждане.

31-годишната Богдана Георгиева обаче твърди, че лекарите са взели грешно решение, тъй като бебето ѝ е било с крачно-седалищно предлежание, но вместо да ѝ бъде направено секцио, акушер-гинеколожката д-р Цвета Динева е преценила, че раждането ще е нормално. 

„Продават се бебешки обувки. Никога необувани.“ Днес посрещам още един изгрев, който ти, мое дете, никога няма да видиш… Ти не успя да посрещнеш дори първия си изгрев… Казват, че времето лекува всичко, казват и че живота продължава и трябва да гледаш напред… Задават и въпроса „как си“, на който не знаеш как да отговориш и ти дават кураж с думите: „млада си, ще си имаш друго“, сякаш говорят за коте, а не за детето, което си изгубила.

Детето, което си носила осем месеца в утробата си, усещала си, виждала си, мечтала си за него, избрала си името му и си чакала с цялата любов на света – само за да го изгубиш без да имаш възможността да го подържиш в ръцете си дори за миг, без да чуеш плача му, да погледнеш в очите му, да дочакаш първата му усмивка или да чуеш как от устните му се изронва „мамо“… Дълго време отлагах да напиша нещо за случилото се в едно майско утро, което не вярвам, че някога мога да забравя. Но да си замълча би означавало да нося със себе си и знанието, че и някоя друга жена никога няма да чуе своето мамо…“

Така започва историята си, описана във Фейсбук, младата жена. (По-късно постът стана недостъпен.)

Трагедията се случва на 10 май вечерта, когато Богдана е приета в АГ отделението на общинската болница по спешност заради преждевременно раждане. По думите ѝ контракциите са били на кратък интервал, но разкритието е било твърде малко. Лекарите преценили, че ще я оставят за задържане и ѝ поставили система.

Според мен става въпрос за неправилна преценка на ситуацията, на усложненията, които са настъпили. Това можеше да бъде предотвратено, ако беше извършено секцио, или ако не можеше да бъде извършено тук, да бъда транспортирана в Пловдив. Детенцето беше здраво, беше износено и можеше в момента да си е тук с нас. Смятам, че ако беше подходено по-внимателно към ситуацията и бяха взети предвид всички фактори, нямаше да се стигне дотук, разказва Богдана пред Нова телевизия.

Тя казва още, че на въпроса ѝ дали при това предлежание няма да се наложи секцио, дежурният отговорил: „Има си лекари, които ще преценят“. 

По спешност беше извикана акушер гинекологът д-р Цвета Динева, защото, предполагам, такова раждане не може да се извърши само от дежурния лекар. Когато дойде, тя каза „няма проблем, това дете ще успеем да го родим нормално, няма нужда от секцио“. Влязох в родилна зала все още със системите за задържане. Взеха решение да ми бият окситоцин, което е точно медикамент, който цели да предизвика контракции. Да очакват да имам ефективни контракции и да напъвам е абсурдно и на практика невъзможно“, споделя младата жена.

В спомената позиция от ръководството на болницата твърдят, че „въпреки молбите и призивите на медицинския екип жената не е съдействала в процеса на раждането, не е напъвала“.

Бог ми е свидетел, че направих всичко по силите си, за да напъвам. Според мен единствената причина лекарите да намират грешка в мен е прехвърляне на отговорността и измиване на ръцете. В крайна сметка, ако жените разчитаха единствено на собствените си напъни, за да се роди живо детенце, никой нямаше да търси болнична помощ. Щяхме да си раждаме вкъщи, като преди векове, и да се надяваме детето да е обърнато правилно или контракциите ни да са достатъчно ефективни. На която и майка да кажат – „вината е твоя, защото не можеш да напъваш“ – ще е изключително болезнено. Не мога да спра да обвинявам себе си, затова че реших да остана тук, казва младата жена.

„Пожелавам ви хубав ден. Не коментирам“, с тези думи д-р Цвета Динева е отклонила възможността да сподели своята гледна точка по случая. От лечебното заведение са съобщили, че в момента се извършва вътрешна проверка и ако бъдат установени нарушения, лекарите ще бъдат наказани.

Болезнена истина е, че още преди пет години това отделение е трябвало да бъде закрито по ред причини, които явно и днес са на дневен ред… Преработен, нископлатен персонал, липса на специалисти и адекватна техника, цялата черна дупка, в която се намират държавните болници, изобщо… Сигурна съм причините са много и разбирам, че всички сме хора и няма по-човешко нещо от това да грешим, но когато тези грешки костват живот и разбиват съдби – не смятам, че има време да играем на ва-банк, а по всичко личи, че самото съществуване на това отделение изглежда точно така…“, споделя в поста си Богдана, която не знае как да обясни на тригодишната си дъщеря защо очакваното братче вече е звездичка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.