Разследват дали лекарство за отслабване причинява рак

Причинява ли рак на щитовидната жлеза популярно лекарство за диабет, което в последно време стана страшно популярно като метод за отслабване.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проучва възможността за поява на рак на щитовидната жлеза при употребата на лекарството за диабет „Оземпик“, предаде БГНЕС, цитирайки Yahoo Finance.

Акциите на „Ново Нордиск“ – фармацевтичната компания, която произвежда „Оземпик“, паднаха след появата на новината.

Евентуалната връзка между приема на лекарството и развитието на рак беше разкрита в проучване от ноември 2022 г. ЕМА заяви, че подобни рискове са били обсъдени още през януари миналата година. „Сигналът за опасност може да се определи като информация за ново или известно нежелано събитие, потенциално причинено от лекарството, което изисква по-нататъшно проучване. Сигналите се генерират от няколко източника, като спонтанни съобщения, клинични изпитвания и научна литература“, се казва в изявление на организацията.

„Ново Нордиск“ отхвърлиха проучването, като заявиха, че то има редица ограничения и не успява да установи пряка връзка между лекарствата и риска от рак. „Лекарства като Ozempic и Wegovy се използват за лечение на диабет тип 2 от повече от 15 г. и за лечение на затлъстяване от осем години. Данните за безопасност, събрани от големи програми за клинични изпитвания и постмаркетингово наблюдение, не са показали причинно-следствена връзка между приема на тези лекарства и рака на щитовидната жлеза“, заяви компанията.

„Ново Нордиск“ добави, че е готова да си сътрудничи с ЕМА. Европейската агенция по лекарствата заяви, че изследванията продължават.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.