Разследване: Кметът на Петрич от ГЕРБ Димитър Бръчков посяга към златен имот в парка на Сандански

Зам.-министърът на МРРБ Николай Шушков, кметът на Петрич Димитър Бръчков и синият общинар Валентин Парапунов с рекорден дълг към НАП посягат към парка на Сандански.

Това са част от главните действащи лица в историята около новия подробен устройствен план на „Свети Врач“ – паркът в сърцето на Сандански, който е любимо място както на местни, така и на туристи, четем в ново разследване на „Капитал“.

RemasterDirector_V0

Вековни дървета, пясъчни алеи, въжени мостове, минерални извори, езеро с водни колела, лебеди и кристално чист въздух са част от символите на парка, но слухове за застрояването му напоследък будят притеснения и вдигнаха жителите на протест през февруари. Недоволството формално е насочено към Стоян Христов, назначения от служебния кабинет на Румен Радев областен управител на Благоевград, който връща решението на общината за приемане на ПУП на парка. Но не държавата планира да строи в него.

Местният шериф

На местните избори през 2015 г., след три поредни мандата, „независимият“ Андон Тотев, през чието управление именно се продават имоти на ключови места в града, губи кметския пост за сметка на кандидат от ГЕРБ – Кирил Котев, който се прочу през 2017 г., целувайки ръката на Бойко Борисов.

Преди да стане кмет, през ноември 2014 г., Котев се разделя с дела си в „Профстрой“ – фирмата зад тризвезден хотел на няколкостотин метра от парка в посока Пирин. Хотелът е семеен, като собствеността сега е разделена между жена му Елена Котева, брат му Иван Котев и майка му Людмила Котева.

През декември 2016 г. Котев налага мораториум върху строителството в парка до приемането на нов Подробен устройствен план. На следващите изборите през 2019 г. обаче ГЕРБ губи от ВМРО, като на кметския стол застава Атанас Стоянов – Мравчо, бивш депутат от 43-ото Народно събрание, който влезе в новините през ноември 2021 г., когато бе задържан в подозрение за купуване на гласове.

Парков прецедент

След мораториума, обществено обсъждане и дълга процедура за изпълнител на проекта е избрана фирмата „Ковачев архитекти“, която изготвя устройствения план за Борисовата градина.

Процесът е дълъг, като първо се конструира предварителен устройствен план (през август 2018 г.) и след това окончателен проект за ПУП (през юли 2019 г.), като впоследствие документът минава през различни комисии, басейнова дирекция и службата по геодезия и кадастър (2022 г.), докато се стигне до сблъсъка в началото на 2023 г.

На 26 януари 2023 г., по време на първото си събрание за годината и по предложение на Атанас Стоянов, Общинският съвет гласува окончателен ПУП за парка, който се приема с пълно мнозинство. Решението се връща моментално от областния управител Стоян Христов. Официално мотивите са свързани с реката – Санданска Бистрица, която буквално разполовява парка.

Пред „Капитал“ Христов посочва, че е изложил аргументите си в заповедта, с която „Капитал“ разполага и прилага прилепена към статията.

Държавни мотиви

„Абсолютно незаконно и нелогично е в устройствения план на парк „Свети Врач“ да бъде включена река Санданска Бистрица, споделя на 22 февруари пред БНР областният управител. „Не може имот, който е публична държавна собственост, да бъде включен в урегулиран поземлен имот в урбанизираната част на Сандански“, казва още той. Проверка в кадастъра обаче показва, че реката не е включена в УПИ за застрояване, а при изготвянето на ПУП на каквато и да е зона в нея се включват всички имоти – били те държавни, общински или части. Идеята е да се сложи обща рамка какво може и какво не да се прави в парка.

Но има и още нещо любопитно, което Христов не споменава, но е цитирал в официалните си мотиви – подадена жалба от един от собствениците на частни терени в парка. В плана имотът им е определен за „озеленяване“, а техните намерения са за строителство евентуално на хотел. „Изобщо не става въпрос за реката“, споделя източник на „Капитал“, запознат с подготовката на проекта, в отговор на въпрос, свързан със Санданска Бистрица и устройствения план.

Междувременно на 18 февруари жителите на Сандански протестираха срещу решението на областния управител, като в шествието се включиха и представители на местната власт: Атанас Стоянов, кмет на града (от ВМРО), редом с общинския съветник Яне Янев (от РЗС) и бившия кмет Кирил Котев (в миналото от ГЕРБ, сега заявява, че се е отказал от политиката).

„Малко след като встъпих в длъжност, наложих мораториум върху строежите в парка“, заявява в разговор пред „Капитал“ Кирил Котев, отчитайки, че от самото начало планът за парка е съпътстван от проблеми. „Проблемът са частните имоти“, казва и Атанас Стоянов. „Не са десетки, няколко са (имотите)“, казва пред „Капитал“ той, като не отрича, че може да се стигне до сблъсък в съда.

На 23 февруари общинските съветници гласуваха повторно с пълно мнозинство ПУП-а на парка. В правомощията на областния управител е да върне за прегласуване решение само веднъж, след което може да обжалва пред съда. Пред „Капитал“ Стоян Христов потвърди, че вече има образувано производство в Административния съд по казуса.

Mi casa, su casa

Частните имоти в парк „Свети Врач“, както казва и кметът Стоянов, не са много: хотел „Сандански“, ресторант „Байкал“ (нефункциониращ от години), бунгала над плувния басейн, както и терени, заключени между главната алея и околовръстния път на града в посока Пирин. Именно собственикът на един от парцелите в горната част на парка подава жалбата, която Областният управител включва сред мотивите си при връщането на решението на парка.

Въпросният частен имот е на фирмата „Си 5 трейд“, собственост на дъщерите на общинския съветник от СДС в Петрич Валентин Парапунов. През 2005 г. той купува парцел около 2100 кв.м за малко над 8.4 хил. лева, като през 2009 г. прехвърля имота на „Метал индустри груп“ за 55 хил. лева.

Последната от своя страна ипотекира земята през 2011 г. за над 488 хил. лева., а през 2013 г. частен съдебен изпълнител налага запор. Така през 2014 г. собственик на имота срещу около 66 хил. лв. се оказва „Си 5 трейд“, чиито собственици на капитала са Силвия и Ива Парапунови, дъщери на Валентин Парапунов.

През 2017 г. „Си 5 Трейд“ подава жалба в благоевградския административен съд срещу решението на община Сандански за налагане на мораториум върху строежите в парка. Причината е, че имотът на фирмата е разпределен за „озеленяване“. Година по-късно обаче фирмата на Парапунови губи делото, след което обжалва пред Върховния административен съд. Казусът се решава окончателно през февруари 2022 г., като върховните магистрати потвърждават наложения от кмета Котев мораториум.

Докато вървят тези дела и се подготвя новият ПУП на парка, през март 2021 г. „Си 5 трейд“ подава заявление до главния архитект на Сандански с искане за издаване на виза за проектиране на хотел в имота в „Свети Врач“.

Арх. Стефан Антонов обаче прилага похвата на т.нар. мълчалив отказ, като реално не предприема никакви действия по заявлението. В резултат на това фирмата на Парапунови завежда дело в Административен съд – Благоевград, но през октомври 2021 г. жалбата е отхвърлена от съдиите. Казусът отново стига до ВАС, но те потвърждават решението на първоинстанционния съд, мотивирайки се със защитата на „важни държавни и обществени интереси“ в решението си.

Бижуто на Югозапада

Планиран преди повече от сто години, парк „Свети Врач“ наред с морските градини във Варна и Бургас и парк Рила в Дупница е сред най-емблематичните в страната.

Размерът му според настоящия план е над 320 дка, като в пределите му влизат минерални извори, плувни басейни, интернат, летен театър, хотел („Сандански“), болница, изкуствено езеро, както и нефункциониращ соц. ресторант – „Байкал“. Към настоящия момент в плановете на парка е предвидено изграждането и ремонтирането на изоставена сграда и превръщането й в младежки център и построяването на църква.

След като не успява да спре мораториума и да си извади виза за проектиране на хотел, „Си 5 трейд“ е напът окончателно да изгуби възможността да строи на имота в парка, ако решението на общинския съвет за приемането на ПУП влезе в сила, тъй като отрежда терена й за „озеленяване“.

За да предотврати такъв развой, фирмата се жали пред областния управител Стоян Христов срещу приемането на ПУП-а. Христов явно приема присърце мотивите на „Си 5 трейд“ и прави всичко възможно да спре приемането на подробния устройствен план за парка.

Но по информация на „Капитал“ решението на държавата в лицето на областната управа да действа по този начин не е изцяло на настоящия областен управител на Благоевград Стоян Христов, а той просто я „наследява“ от своя предшественик на поста Николай Шушков.

Поверително от Петрич

„Капитал“ се свърза с Валентин Парапунов, който отказа коментар по темата. Около него обаче има още спорни моменти, тъй като се свързва с проект за къщи за гости в близост до минералните извори в местността Рупите. Също така до 2009 г. Парапунов е част от РЗС, партията на Яне Янев, като към момента е част от ГЕРБ – СДС.

А колкото до „Си 5 трейд“ – тя притежава и хотел в Петрич и според регистрите има 5 служители, 850 хил. приход и 150 хил. печалба за 2021 г.

Шушков в момента е заместник-министър на регионалното развитие в служебния кабинет на Румен Радев. Въпреки че е бил в движение „Русофили“ (откъдето идва близостта му с президента), Шушков общува добре с кмета на Петрич Димитър Бръчков, а и с всички от региона. Причината е, че настоящият заместник-министър дълги години е оглавявал тамошния клон на митниците – на Кулата.

На четири уши

Според източници на „Капитал“ по линия на компрометирания кмет на Петрич Димитър Бръчков Шушков се запознава и с общинския съветник от СДС в града Валентин Парапунов. Тъкмо неговите интереси в парка „Свети Врач“ се е захванала да защитава областната управа.

След прехвърлянето на Шушков в министерството на регионалното развитие „политика“ в услуга на фамилията Парапунови (фирмата е на дъщерите му – бел. ред.) се поема от новоназначения областен управител на Благоевград Стоян Христов, преди това заместник на Шушков.

Съседи в парка

На пръв поглед топката за частните терени в парка на Сандански и правото да се строи върху тях се прехвърля на местно ниво от хора близки до президента. По-задълбочено взиране обаче показва интереси, свързани с ГЕРБ. Реално трима от ключовите частни собственици на имоти в парка са близки до партията на Борисов. Парапунов като съветник в местния парламент в Петрич от СДС на миналия преди дни вот активно е работил за по-висок резултат на коалицията ГЕРБ – СДС.

Ресторантът „Байкал“, който не функционира от години, но е в самото сърце на парка, пък е притежание на общинския съветник от ГЕРБ в Столичната община Анатоли Илиев и съпругата му Албена Илиева. Според данни от Имотния регистър те придобиват имота чрез пет сделки от юли 2021 до май 2022 г. Платената сума е около 650 хил. лева.

Собственик на ресторант „Байкал“

„Изчаквам да им минат настроенията и да ги питам какво искат всъщност“, споделя пред „Капитал“ Илиев. Той отрича да има инвестиционни намерения, „но е хубаво този ресторант да бъде възстановен с една виенска сладкарница на втория етаж“.

„Дали ще съм аз или някой друг, за мен няма никакво значение“, добавя столичният общински съветник, явно намеквайки, че е готов да се откаже. Според Илиев имотът му трябва да бъде отделен в отделно УПИ, както и да се осигури отделен път до него, за който той твърди, че ще бъде изцяло за негова сметка и няма да засегне парка.

„Те си направиха една тъпа ПР кампания“, казва още Илиев по повод протеста в града и допълва, че общината и областната управа е трябвало да се разберат по между си, вместо да си говорят през медиите и да предизвикат суматоха.

Друг любопитен частен парцел е собственост на Петър Еленков, който през февруари 2015 г. срещу скромната сума 23 хил. лева се сдобива с 3 хил. кв.м. През 2018 г. той ги ипотекира за над 440 хил. лева. В договора фигурира и фирмата „МТХ ТРЕЙД“, чиито едноличен собственик до 2017 г. е бил Еленков.

След това фирмата става собственост на Михаил Захариев.

Решението на проблема

Според Игор Янкулов, ръководител на екипа, изготвил техническото задание за ПУП-а на парка, всичко е съобразено с общия устройствен план на община Сандански.

Според него частните имоти не бива да бъдат вадени в отделни урегулирани поземлени имоти (така наречените УПИ-та), тъй като това би позволило инвестиционен интерес и съответно би нарушило целостта на парка. Документите, които видя и „Капитал“, показват, че в парка се забраняват нови строежи освен вече планираните като ремонт за младежки център и строеж на църква.

Колкото до Санданска Бистрица, според Станимир Шаламанов, ландшафтен архитект, реката (и мостовете около нея) е включена от Министерството на културата като паметник на градинското и парковото изкуство още от 1991 г. и е неразделна част от парка.

„Единствената цел на този план е да съхрани парковата територия и да направи невъзможно така да има някакви нездрави интереси по отношение на някои негови терени“, казва Шаламанов. Това опровергава мотива на областния управител Стоян Христов, че реката не трябва да се включва в ПУП-а.

Сега остава да се види какво ще реши съдът – дали ще потвърди мотивите на Христов, или ще ги отхвърли, с което окончателно устройственият план за парка на Сандански ще влезе в сила.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.