Радев в Молдова: Целувката между Борисов и Петков не очаквам да роди друго, освен отвращение

Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения“, коментира президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, предава БТА.

По-рано председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че според него Мария Габриел и Николай Денков са много близо до решение. Самият Денков, номиниран от ПП-ДБ за премиер, каза, че по преговорите, които бяха размразени вчера, има напредък, но не пожела да коментира повече преди всичко да бъде догорено. Условието на ГЕРБ-СДС беше да се промени съставът и подходът към евентуален редовен кабинет, подкрепен от първата сила в НС.

Вчера Денков заяви, че е възможно да направят отстъпка пред настояването на ГЕРБ за министри, които да са експерти, и такива да влязат в правителството и подчерта, че партийни фигури от ГЕРБ няма да има.

Румен Радев смята, че България трябва да има редовно правителство, „но то трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България“. Президентът е в Молдова, където представлява страната ни на Втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО).

„Предстои европейска среща на високо ниво с важни последици за бъдещето на континента, особено за България. На фона на сериозните проблеми с правата на българите в Република Северна Македония, които ще бъдат неотменима тема на разговорите днес, на фона на войната в Украйна, на растящото напрежение в Косово, проблемите в енергетиката и свързаността – важна тема в разговорите ще бъде и въпросът за разклатеното доверие и разклатената европейска перспектива на България след срамните записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ и последвалите самопризнания на лидерите“, коментира Радев.

По думите на президента тези събития отдалечават България с огромни крачки от Европа – като ценности и морал, както и принципи и начин на правене на политика. „Тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм – като заявка на тежки закононарушения и чистки подписани кръв, за погром на институциите и държавна измяна“, заяви държавният глава.

Според него всичко това „дискредитира европейски лидери“, а „европейската преса гърми с изключително негативни коментари за България“. „Това е позор, който се изля върху лицето на страната. За една нощ се пометоха едногодишни усилия и осезаеми постижения. Сега ще трябва време и много усилия да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс“, смята Румен Радев.

Президентът каза още, че редица европейски лидери са поискали среща с него днес, а той ще положи усилия да ги убеди, че България ще се съхрани като демократична европейска държава.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.