Радев притеснен, че парламент с толкова ниско доверие посяга на Конституцията

„Мен ме притеснява, че парламент с критично ниско, рекордно ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие, изобщо посяга към Конституцията. Мисля, че това не е нормално“, коментира пред журналисти в Ниш президентът Румен Радев. Така той коментира приетите на първо четене промени в основния закон от Народното събрание в петък.

Има критично важни въпроси, върху които трябва парламентът да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като параван за прикритие и за оправдание на необходимостта от съществуване на тази коалиция, смята Радев.

В такъв парламент не мога да внеса предложение за Конституция, каза Радев относно призивите от някои народни представители. Рекордно ниско гражданско представителство, още по-ниско обществено доверие, няма как там да внеса свое предложение, добави президентът.

Попитан за ветото за военната помощ за Украйна, президентът заяви, че народните представители трябва да осъзнаят, че тяхната отговорност е най-вече към българските граждани, тяхната сигурност и качество на живот, а не към други държави. Това трябва да бъде тяхно разбиране за тяхната първостепенна задача в този парламент, каза още Румен Радев.

Относно земеделските земи той заяви, че казаното от него е изиграло своята роля. Имаме уверенията, че няма да бъде продавана държавна земя, но нека видим сами, добави той. 

По отношение на разпространената информация за промяна в позицията на Австрия относно членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, Румен Радев потвърди, че има вероятност страната ни да стане част от т.нар. въздушен Шенген, да се отворят въздушните граници.

„Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем с някакъв етикет „ето, България вече е в Шенген“, добави президентът.

По думите му за страната ни е критично важно да се отворят сухопътните граници. Румен Радев обаче счита, че поставените условия от министъра на вътрешните работи на Австрия са трудноприемливи за България.

Според информацията на австрийския в. „Курир“, вътрешният министър Герхард Карнер е поставил четири условия: 

  • трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия;
  • засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния;
  • изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София;
  • приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Държаният глава коментира още, че българската страна ще продължи да работи за подобряването на условията на българското малцинство в Сърбия. 

Българското национално малцинство, условията, тези хора да имат препитание в своя роден край, условията тези хора да имат свободата да се изявяват като българи, да съхраняват своята национална идентичност, духовност, език, култура, ще работим за подобряване на тези условия, заяви Радев.

Той посочи, че преди церемонията с президента Вучич са имали сериозен разговор, касаещ българското национално малцинство, и отбеляза, че за него като президент този въпрос е от ключово значение. Държавният глава отбеляза, че по негова инициатива заедно с президента Вучич са били два пъти в Димитровград, за да се срещнат с хората, да бъдат идентифицирани техните проблеми, за да има повече усилията за тяхното решаване. Ще продължат усилията на Сърбия за модернизация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми, заяви българският президент.

Радев каза, че са уточнили и някои разминавания, както той ги нарече.

Ние трябва да работим заедно и само това е залогът и за нашите икономически успехи и за успешната интеграция на Сърбия. Мога да кажа, че недоразумения като „арестувани книги“, няма да способстват за европейския път на Сърбия, заяви Радев и добави, че е получил гаранция от Вучич този въпрос да бъде решен.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.