Радев на Рожен: Украйна настоява да води тази война, а цяла Европа плаща сметката

Украйна настоява да води тази война, а сметката се плаща от цяла Европа, каза пред журналисти президентът Румен Радев след откриването на събора на народното творчество „Рожен“, по повод отминалата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

Мисля, че е крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна и за нашето отношение към нея. За съжаление, точно в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, нямат собствено мнение и позиции, коментира държавният глава и попита трябвало ли е големите държави членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО е абсолютно неприемливо, за да започнат и нашите управляващи да сменят позицията си.

„Помните, точно заради тази разумна позиция те яростно се нахвърлиха с критики срещу мен миналата година“, каза още държавният глава.

Трябва ли да чакаме, освен министъра на отбраната на Великобритания, който само пред дни заяви, че не може Великобритания да бъде склад за въоръжените сили на Украйна, да чакаме и други министри на отбраната да го кажат, за да спрат нашите управляващи да гледат на българските въоръжени сили като склад за въоръжените сили на чужда армия, коментира държавният глава. Според него нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че, изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност. Напротив, всички виждаме, че този конфликт се задълбочава категорично, жертвите стават все повече, допълни Румен Радев.

Колкото повече оръжие поглъща, толкова повече загинали хора и разрушения, толкова по-голям риск, толкова повече ще се точи тази война, смята президентът.

Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война, посочи президентът Румен Радев. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа, допълни държавният глава. Според него тази война има много измерения – икономическо, социално, политическо. Президентът заяви, че войната е заплаха и риск за цяла Европа. Няма МВР, няма българска армия във военно положение, всичко е едно и това е националната сигурност, заяви Румен Радев на журналистически въпрос за военната помощ за Украйна.

Очевидно е, че циничният сценарий от записите е в ход, а формулата е много проста: власт срещу легитимация, разбира се срещу измамени български избиратели, коментира още президентът в отговор на въпрос.

Румен Радев определи Роженския събор като „невероятно събитие, невероятни емоции“. Искам да поздравя отново организаторите, домакините, хилядите българи, които дойдоха. Това ясно показва, че България се пробужда и отхвърля нихилизма и подмяната, допълни президентът. Няма как да излезем от кризата и да градим устойчиво бъдеще без родолюбие, без да уважаваме нашата родова памет, традиции и нашите предци, заяви държавният глава.

Стотиците малки гайдари, които излязоха на сцената със своята покъртителна музика, ни дават вярата, че България ще пребъде, каза Румен Радев.

„Днес сме тук не само да се заредим с енергия и емоция от волната родопска песен, не само да поздравим всички родопчани, които свято пазят своята родова памет и за които свободата е състояние на духа. Някога тук на тези живописни поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата“, каза президентът Радев.

Държавният глава посочи, „че именно на това място най-силно се усеща зовът на предците да помним, че само уважавайки, пазейки, развивайки нашите традиции, родова памет, можем да устоим на предизвикателствата на времето“. Той изрази увереност, че България ще пребъде и чрез стотиците малки гайдари, защото те ще растат със своята родова памет, с красотата на нашата песен, на нашата култура, на нашите традиции и те ще имат силата, вярата и достойнството да казват, че са българи и ще се гордеят с това. За това и Рожен ще пребъде, защото тук се събираме всички поколения от близо и далеч, споделящи любовта към Отечеството, преклонението към магическата, космическа родопска мелодия и радостта от това да бъдем заедно, отбеляза Радев. По думите му на това място се срещат миналото, настоящето и бъдещето на България.

Програмата на Роженския събор започна с изпълнение на кукерски състав от Разлог, на влязлата в Гинес Гайдарска сюита, на фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян и на песента „Руфинка болна легнала“ от Георги Чиховски. 11-годишната Теодора Евтимова изпълни „Излел е Делю хайдутин“, а след нея Валя Балканска и Петър Янев огласиха роженските поляни.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.