Путин за първи път призна: Руската държава е финансирала „Вагнер“

Путин за първи път призна, че руската държава изцяло е финансирала частната военна компания „Вагнер“.

„За една година – до май 2023 г., сме платили 86 млрд. рубли. Собственикът на компанията „Конкорд“ през Военторг е заработил от държавата 80 млрд. рубли. Надявам се, че никой нищо не е откраднал, или ли е крал по-малко… Но тепърва ще се занимаваме с това“, каза руският президент на среща с военни.

Собственик на „Конкорд“ е основателят на „Вагнер“ Евгений Пригожин, но Путин не го спомена поименно.

ФСС (Федерална служба за сигурност) прекрати делото срещу собственика на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин за опит за въоръжен метеж на 24 юни, защото „участниците прекратиха действията си преди да ги осъществят“, съобщи по-рано пресслужбата на Службата за сигурност, предаде РИА „Новости“.

Наказателното дело беше образувано на 24 юни, вечерта на същия ден бе съобщено, че се прекратява, след като Пригожин се отказа да влиза в Москва, но вчера се твърдеше, че делото не е приключено. Снощи в извънредно обръщение руският президент Путин не употреби за случилото се на 24 юни метеж, а бунт. А в събота в първото си извънредно обръщение каза, че „действията на метежниците са престъпна авантюра, удар в гърба на Русия и измяна, която е резултат на прекалени амбиции и лични интереси“. Не се повдига въпросът, че „Вагнер“ убиха 13 руски пилоти, пратени да бомбардират колоните на „Вагнер“, напредващи към Москва. В последното си изявление Пригожин обясни това със самоотбрана, защото вертолети и самолет на редовната армия ги атакували. 

Все още не е ясно къде се намират Пригожин и бойците от „Вагнер“. В рускоезичните телеграм канали вървят спекулации, че личният джет на Пригожин тази сутрин е кацнал в Минск. Руското Министерство на отбраната съобщи, че „тече подготовка по предаване на тежкото въоръжение на „Вагнер“ на руската армия“. 

Опозиционният канал NEXTA коментира, че „можете да убиете 13 летци и да свалите няколко вертолети и самолети, да плените милионен град и да заплашите с поход към столицата, но нищо няма да ви се случи за тези незначителни постъпки. Но може да напишете коментар или да осъдите войната в разговор с доносник и да ви тикнат в затвора за 10 години. Африканизацията на Русия върви успешно.“

Путин благодари на войската

На среща в Кремъл с военнослужещи Путин благодари за поведението им по време на т.нар. Поход на справедливостта, воден от „Вагнер“ към Москва : На практика вие спряхте гражданска война, действахте точно и уверено!. Той заяви „Армията и народът не бяха с метежниците“, игнорирайки радостта, с която бяха посрещнати вагнеровци в Ростов на Дон. 

Руският президент призова за минута мълчание в памет на загиналите пилоти и отново не съобщи точния им брой. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.