Пуснаха на свобода Иво, който извади кръста от гроба на Неофит, няма пари за адвокат

Иво Димитров, който беше задържан за поругаването на гроба на патриарх Неофит, бе пуснат от ареста от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение.

Мъжът, който води скитнически живот, каза пред съда, че няма пари за адвокат и не може да работи, съобщи БНТ.

Роден е в Добрич, живее до катедралния храм „Св. Александър Невски“. Споделя, че там бил добре и не краде, спи в подлеза и няма телефон. Не е осъждан. Учил е до пети клас, работел по гробищата.

Психиатърът д-р Симов, който е провел среща с него чрез видеоконферентна връзка, имал първоначални впечатления, че Иво Димитров страда от шизофрения, затова е лежал в болница.

Служебният защитник на Иво Димитров поиска експертиза, която да отговори на въпроса дали мъжът наистина страда от психично заболяване.

Припомняме, че гробът на патриарха беше поруган в 23.37 часа в понеделник. Счупени бяха кръста и мраморната рамка. Извършителят бе установен по записа на охранителните камери на църквата и заловен на втория ден от извършеното престъпление.

На брифинг на прокуратурата и полицията стана ясно, че мъжът е на 37 години, до момента неизвестен на полицията и води скитнически начин на живот. Бил е задържан в района на НДК. Не се е съпротивлявал, но и не е обяснил причините за стореното.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение на задържания за оскверняването на гроба на патриарх Неофит. Димитров бе подведен под отговорност за оскверняване гроб на покойник, за което законът предвижда до 3 години затвор, пробация или глоба до 10 000 лева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.