Пускат газовата връзка между България и Сърбия

Газовата връзка между България и Сърбия ще бъде въведена в експлоатация днес и по тръбата ще бъдат пренесени първите количества синьо гориво. В церемонията в Ниш ще участват президентите на България – Румен Радев, на Сърбия -Александър Вучич и на Азербайджан – Илхам Алиев.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич дадоха начало на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.

„Този интерконектор ще осигури не само диверсификация за Сърбия, но и енергийното бъдеще за държавите от Западните Балкани и Югоизточна Европа“, каза Вучич.

Преди днешното събитие в Ниш президентът Румен Радев ще проведе двустранна среща със сръбския си колега Александър Вучич. След това двамата ще участват в церемонията по откриване на газовата връзка, на която ще присъства и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Баку планира да удвои доставките на природен газ за Европа до 2027 година.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.