Проверяват две директорки за фалшиви дипломи от селско училище в Пловдивско

Пловдивският просветен инспекторат е предприел проверки срещу две директорки за издаване на фалшиви дипломи, потвърди началничката на РУО Иванка Киркова. Едната е Сашка Кръстева, бивша шефка на училището в Песнопой, която оглави наскоро СУ „Найден Геров“ в Пловдив, след като министърът уволни тамошната директорка Диана Гавазова за писани оценки на починала ученичка. 

Сигналът срещу Кръстева е подаден от настоящата шефка на училището в село Песнопой Мария Мустакова. От своя страна Кръстева също е сезирала просветния инспекторат срещу наследничката си, че по нейно време са издавани фалшиви дипломи на ученици. 

„Работи се и по сигнал на учител, според който учениците в Песнопой в момента не посещават занятия“, обясни пред „24 часа“ Киркова. Тя очаква до края на месеца да има резултати от проверката на РУО. И обеща да вземе строги мерки. „Изискали сме цялата документация от община Калояново, към която се води село Песнопой“, поясни Киркова.

СУ “Найден Геров” е известно като Столиновската сорбона, защото е единственото средно учебно заведение в етническия квартал.
СУ “Найден Геров” е известно като Столиновската сорбона, защото е единственото средно учебно заведение в етническия квартал. Снимка: 24 часа Пловдив онлайн

Сашка Кръстева оглавяваше тамошното школо до 1 август тази година, а от 29 септември е и.д директор на СУ „Найден Геров“, известно като Столипиновската сорбона.

Междувременно МОН сезира прокуратурата за оценките, писани на починалата ученичка от „Найден Геров“. 

Междувременно МОН сезира прокуратурата за оценките, писани на починалата ученичка от „Найден Геров“. Проверката стартира по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, припомнят от министерството.

Цялостната проверка на МОН откри сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание. Установено е, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичка, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година.

В хода на проверката бяха констатирани и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети.

Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, за които има съмнения дали са автентични.

В резултат на установените нарушения МОН възлага на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ „Найден Геров“. Те включват отстраняване на пропуските и нарушенията, търсене на дисциплинарна отговорност от съответните педагогически специалисти, както и осъществяване на системен контрол, свързан с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в задължителната училищна документация.

Още преди да приключи цялостната проверка, със заповед на началника на РУО-Пловдив беше освободен директорът на училището.

Още при образуването на проверката министърът на образованието проф. Галин Цоков категорично заяви, че няма да допусне подобно грубо и неморално погазване на правилата в българската образователна система. След констатациите е разпоредено провеждането на серия от изненадващи проверки на територията на цялата страна в училища, в които има голям брой ученици в риск от отпадане. Целта е превенция и недопускане на подобни груби нарушения в образователната ни система.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.