Прокуратурата се зае с изтеклите документи по „Турски поток“

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена в медиите информация за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода „Турски поток“ през България. В мотивите си за решението СГП добавя и съобщенията за „нерегламентирано договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта“.

Наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да предприеме действия по своя преценка, съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Преди няколко дни неправителствената организация „Антикорупционнен фонд“ (АКФ) публикува данни, за които се твърди, че са писмо от поща на руски политик, в които се споменава изграждането на газопровода.

Под заглавие „Кой и как се е договарял тайно и в нарушение на закона с кандидат-изпълнители на проекта „Турски поток“ през 2019 година?“ АКФ пише, че през 2019 година руският политик Александър Бабаков получил кратко съобщение (представя се снимка) от преговори между „българската, руската и арабската страна“ (вероятно се има предвид Саудитска Арабия, откъдето е и собственикът на избраният за изпълнител консорциум „Аркад“), проведена на 1 юли 2019 г. в Истанбул, тоест след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на проекта. Обсъжда се директно споразумяване между двама от участниците „Аркад“ и друг участник – ТМК-Бонатти-Щрайхер. (Официално консорциумът се нарича „Консорциум – Газово развитие и разширение в България“ с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л- клон България).

Да припомним, че „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л.“, регистрирано в Люксембург, е дружество, свързано с най-големия руски производител на тръби за нефто-и газопроводи ТМК. Да припомним, че „Булгартрансгаз“ най-напред избра именно споменатия газов консорциум за изпълнител и отстрани саудитците (под предлог, че не представили нужните документи), но впоследствие ги върна в играта. Стигна се до съдебни процедури, но ВАС отказа да разгледа жалбите на консорциума към КЗК.

На срещата руската страна „отправя списък от въпроси към Аркад“ в неясно какво качество, а накрая заявява, че „са постигнали общо разбиране с Аркад“ по някои въпроси“, пише АКФ. Особено скандално, според АКФ, е обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта, което е изцяло забранено от българския Закон за обществените поръчки (всички подизпълнители трябва да се обявяват предварително).

Самият Бабаков е известен като специален пратеник на президента Путин и е с наложени санкции от ЕС, САЩ и Канада, отбеляза „Дойче веле“ в публикация по новите разкрития на АКФ. През 2014 г. в обширна статия „Ню Йорк Таймс“ разказа как Бабаков опитал да подкупи български заместник-министър от служебен кабинет във връзка с „Южен поток“.

Втори документ от хакнатата поща на Александър Бабаков разкрива още от кухнята на проекта „Турски поток“, представян в България като разширение на националната газопреносна мрежа, изтъква АКФ. Става дума за писмо от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов, съветник на Бабаков и санкционирано лице точно в това си качество. От имейла става ясно, че БАКБ е инвестиционната банка, избрана от договарящите се страни (contracting parties) за изпълнението на проекта. Кои са тези „договарящи се страни“ не е ясно, тъй като процедурата на хартия е обществена поръчка за изграждане на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго освен обслужваща банка на възложителя, държавната „Булгартрансгаз“. Отделно, процедурата за избор на финансираща банка на този проект е стартирана едва година по-късно, през юни 2020 г., коментира АКФ.

Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и „Газпромекспорт“, че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата от един от участниците,“Консорциум – Газово развитие и разширение в България“.

Газопроводът през българска територия е дълъг 474 километра, трябва да доставя през България, Сърбия, Унгария до Баумгартен, Австрия руски газ. По трасето количествата (по план, в исторически план) са следните: България – 3.5 милиарда м3, Сърбия – 2.5 милиарда м3, Унгария – 6 милиарда м3 и 3.75 милиарда м3 – до Баумгартен.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.