Прокуратурата плаща 60 бона на балдъзата на Брендо

60 000 лева трябва да плати прокуратурата на Десислава Дишлиева, която е бивша балдъза на Евелин Банев-Брендо и беше подсъдима с него по делото за организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик, съобщи правният сайт „Лекс“.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Процесът продължи 11 години и приключи през 2018 г., като накрая Дишлиева беше оправдана заедно със сестра си Моника Добринова, която пък е бивша съпруга на Брендо. Евелин Банев беше осъден на 6 години затвор, а доведеният му брат Симо Карайчев получи условна присъда.

След това дела срещу прокуратурата заведоха Добринова и Дишлиева, като бившата жена на Брендо вече осъди окончателно държавното обвинение да ѝ плати обезщетение от 15 000 лева за вредите от незаконното обвинение и още 18 000 лева за адвокатски разноски. Дишлиева пък заведе иск за 500 000 лева срещу прокуратурата, но на първа инстанция Софийският градски съд (СГС) ѝ беше присъдил едва 15 000 лева.

Тя обжалва решението пред Софийския апелативен съд (САС), който сега увеличава обезщетението на 60 000 лева. Съставът на апелативния съд с председател и докладчик Елизабет Петрова е решил да увеличи значително обезщетението за Дишлиева заради продължителността на делото, тежките обвинения, разгласяването им, задържането ѝ под стража и влошеното ѝ здравословно състояние. Съдът е приел заключение на съдебномедицинска експертиза, според което процесът е отключил или спомогнал за тежки и опасни за живота на Дишлиева заболявания. Показания са дали майка ѝ и нейна приятелка, които свидетелстват колко тежко е приела обвиненията, как се е страхувала и притеснявала за детето си, което в началото на процеса е било едва на 3 години.

За да увеличи обезщетението на Дишлиева, САС се мотивира и с медицинското заключение, че стресът от делото е една от причините, „довели до сериозно, продължаващо и досега влошаване на здравето на ищцата, като заболяванията ѝ са я поставили в състояние на постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота“. За да реши, че е справедливо прокуратурата да ѝ плати 60 000 лева, съдът припомня, че първоначално Дишлиева дори е била осъдена, което води до още по-голям стрес и притеснение.

Прокуратурата трябва да плати на Дишлиева и 3000 лева за платените от нея адвокатски хонорари по време на процеса.

Срещу Десислава Дишлиева има още едно висящо дело за пране на пари, което също продължава извън нормалните срокове и вече 9 години не е приключило дори на първа инстанция.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.