Професор: Скоро половината хора от модерния свят ще са с алергии

„Алергиите са една от болестите на модерното време и се увеличават все повече. Смята се, че много скоро половината от населението на напредналия свят ще има някаква форма„.

Това обясни пред БНР проф. Мария Стаевска, председател на Българското алергологично дружество. Тя е сред участниците в Седмата национална конференция „Пролетни алергологични дни“.

„Начинът на живот, който води съвременното човечество, особено в по-развитите страни, способства да се увеличава честотата на алергиите – използването на емулгатори и консерванти в храните, различните течности, с които се измиват съдовете в миялните машини, праховете за пране променят нашата бариерна функция„.

Една поленова астма би могло да бъде напълно излекувана с имунотерапия, обясни проф. Стаевска.

„Същото важи и за астмата от куче, от котка, типично алергичната астма. При бронхиалната не всичко е  алергичен отговор. Там има много гени, свързани с отговора към околната среда, към замърсяванията, към вирусните инфекции“.

Страхът от инхалаторите не е оправдан. Те са безобидни, обясни още проф. Стаевска. тя посочи, че между 3 и 5% от пациентите имат тежка астма.

„За тях има и все повече биологични лекарства“.

Експертът отбеляза, че когато има по-замърсен въздух, има повече респираторни болести.

„Пушенето също е определящ фактор за по-голямата честота на дихателните болести“.

Има прекалено много вирусни инфекции, посочи тя.

Заради носенето на маски по време на пандемията от ковид ние сме в имунологичен дълг, пропуснахме еволюцията на вирусите, на бактериите. Този зимен сезон беше много тежък. Дори коклюша още не е съвсем изчезнал.

Антиваксърски настроения също не допринасят за това да сме защитени. Дано не видим и по-тежки инфекции“.

Проф. Мария Стаевска разказа в предаването „Нещо повече“, че украинците са много напреднали в молекулярната  алергология.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.