Пробив! Стомашни микроби издават алцхаймер години преди да ни повали

Алцхаймерът е една от най-страховитите болести на новото време, от която страдат милиони хора по света. Със застаряването на населението в световен мащаб учени прогнозират, че все повече хора ще бъдат застрашени от опасното заболяване на мозъка. Поради това в момента се полагат множество усилия за откриването на лечение и методи за превенция.

При алцхаймер, който е най-разпространената форма на деменция, в мозъка се натрупват необичайни протеини.  Като тау и амилоид-бета например. Това води до загиване на мозъчните клетки, които са свързани с паметта, което причинява  трайната ѝ загуба и други жизненоважни когнитивни функции.

Неотдавнашно изследване установи, че някои видове стомашни микроби се срещат по-често при хора с много ранни признаци на алцхаймер. Откритието е потенциален нов метод за неговото ранно диагностициране.

Известно е, че амилоид-бета и тау започват да се натрупват много преди появата на симптомите на болестта. Именно на този етап, наричан още “предклиничен стадий”, изследователите наблюдават промени в чревната микрофлора.

Специалистите откриват значителни разлики в профилите на микробите в коремите на възрастни хора със и без признаци на предклиничен алцхаймер. При пациентите със симптоми на начален стадий на деменция разликите в чревната микрофлора, изглежда, са свързани с натрупването на амилоид-бета и тау протеини в мозъка.

Понастоящем лекарите разчитат на резултатите от различни диагностични тестове, за да преценят дали някой има предклинична форма на алцхаймер. Учените комбинират тези резултати с данните за чревната микрофлора на техните пациенти и ги вкарват в специална компютърна програма, която може да прави прогнози въз основа на данните, които са ѝ предоставени.

Те стигат до заключението, че включването на информацията за състоянието на микробите в корема подобрява способността на алгоритъма да диагностицира по-точно предклиничната форма на алцхаймер. Това се запазва дори когато не са добавени всички данни от тестовете.

Някои методи за проверка на предварителни симптоми на деменция могат да бъдат неприятни, като например лумбална пункция, или да разчитат на скъпи технологии като скенери за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), достъпността до които не е голяма в световен мащаб.

Идеята да се анализира чревната микрофлора на човека, за което е необходима само проба от изпражненията, за да се оцени рискът от развитие на болестта, е привлекателна. Тя би предложила неинвазивен и по-достъпен начин за идентифициране на лицата, изложени на риск от развитие на алцхаймер, на по-ранен етап, което би им дало повече време да планират и да се подготвят за това, което предстои.

Засега обаче новият метод може да допълни съществуващите начини за диагностициране на болестта, но все още не може да ги замени.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.