Президентът връчи третия мандат на рожденичката Нинова заедно с букет червени рози

Президентът Румен Радев връчи на лидерката на БСП Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство заедно с голям букет червени рози. Днес Нинова е рожденичка.

На „Дондуков“ 2 са и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, както и заместник-председателите на ПГ на левицата Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Иван Ченчев.

Радев каза, че е се спрял на БСП в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност. След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство Ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател, посочи той, цитиран от БТА.

Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент, заяви държавният глава. Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство, каза Румен Радев и пожела успех.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари за доверието и отбеляза, че разбират тежестта на ситуацията и отговорността, която им се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство. Наистина доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България с колегите от другите парламентарни партии, така че ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни в момента, допълни тя. 

Преди връчването на папката президентът Радев подари на лидера на БСП Корнелия Нинова букет червени рози по повод рождения ѝ ден днес. Нинова остави кутия с бонбони да се почерпят за здраве.

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание, не бяха реализирани. 

БТА припомня, че първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи и на 12 декември представи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големите парламентарна група, тази на „Продължаваме Промяната“. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство. Документът бе отхвърлен от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на президента на 9 януари. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.