Президентът със смразяващи реплики към ПП-ДБ, докато им връчва мандата

Държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен съответно от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание – „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Преди да даде папката на академик Николай Денков, президентът отправи остра критика към парламентарната група заради изтеклите записи от националния съвет на ПП, призова ги да върнат неизпълнен мандат, а след това си тръгна без обичайната закрита за медиите среща.

„Искам да изразя лично уважение към Вас, познавайки Ви в качеството Ви на министър в няколко правителства, както и да изразя пълно разбиране за деликатността на ситуацията, в която се намираме в момента“, обърна се Радев към акад. Денков. С това обаче приключиха ласкателствата.

„Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и съм призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да Ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на Вашата партия, както и след последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат“, каза президентът.

Коалицията има седмица, за да върне изпълнен мандатът на държавния глава.

Докато течеше церемонията с втория мандат, пред сградата на президентството се проведе протест. Той бе организиран от ген. Димитър Шивиков.

„Да защитим нашия суверенитет, като се съберем на 29 май в 16.30 часа пред президентството и категорично да заявим, че България е свободна, независима и суверенна страна. Не на задкулисието и чуждото брутално вмешателството. Да спрем настъплението на фашизма и политическата разпра“, обяви в „Туитър“ мотивите за недоволството ген. Шивиков.

Идеята за ротационен министър-председател между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е силно вероятно да претърпи провал след записите от Националния съвет на ПП, които депутатът Радостин Василев огласи преди дни. Първата политическа сила обяви замразяване на преговорите с ПП-ДБ, но не сложи окончателно точка.

„Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени, преди да им бъде окончателно сложен край. Дали преговорите ще бъдат размразени зависи от това ще има ли извинение към българските граждани, българската администрация, българските учители, офицери, от уважението към нашите партньори към България и нейните граждани“, уточни Мария Габриел, която ГЕРБ издигнаха за кандидат за министър-председател.

„Не съм прекъсвал диалога с Мария Габриел и днес разговаряхме“, каза преди ден от своя страна кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.