Президентът се ядоса: Витоша се превърна в музей на ръждясали лифтове

Витоша по-скоро се превръща в един музей на затворени, ръждясали лифтове и съоръжения“. Това каза държавният глава Румен Радев, цитиран от бТВ и БНР, на работна среща с представители на изпълнителната власт, местната администрация, представители на спортната общност и на инвеститорите в природен парк „Витоша“ за перспективите пред развитието на масовия спорт, както и летния и зимния туризъм в планината.

От общо 12 съоръжения на Витоша понастоящем работят 3, пише в сайта на собственика на съоръженията „Витоша ски“. Това са кабинковият лифт от кв. „Симеоново“, седалковият „Лалето 1“ и влекът „Меча поляна“. Седалковият „Романски“ е спрян, влековете „Помагалски“, „Алеко“, „Котвичката“ под Черни връх – също, а „Заека“ е повреден от 2010 г. и още не е поправен. Повечето от изброените съоръжения се стопанисват също от „Витоша ски“, а „Заека“ е собственост на Министерството на спорта.

„Този проблем се превръща все повече в символ на безхаберие и безсилие. Не искам да търсим виновни, а причини и решения, като започнем от нормативни промени“, каза днес Радев, допълвайки, че това може да се реши с общи усилия.

На срещата се търси решение на проблема с неработещия от години Княжевски лифт, както и с Драгалевския, който спря работа през 2017 г. Частното дружество „Витоша ски“, което ги стопанисва, настоява те да бъдат изградени наново, а не ремонтирани, тъй като съоръженията са над 70-годишни.

Сделката, при която общината продава чрез Столичната агенция за приватизация на „Витоша ски“ общинското дружество „Въжени линии“ ЕАД, е от декември 2007 г. Тогава фирмата получава три лифта на Витоша – „Алеко“, „Драгалевци“ и „Княжево“, за 8.3 млн. лева и покриване на над 350 хиляди лева дългове.

Настоящият план на Природен парк „Витоша“ допуска само подмяна на съществуващите лифтове. Подмяната на стълбовете се води ново строителство, което е забранено. За да стане възможен ремонтът, са нужни законови и административни промени, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъства на срещата.

Държавният глава, който няма правомощия да реши казуса, препоръча да се направи експертна среща на инвеститора с представители на кабинета, както и с всички, които имат отношение, за да се направи план за справяне с проблема.

През януари 2021 г. Фандъкова и тогавашните министри на околната среда Емил Димитров, на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителният директор на агенцията по горите Мирослав Маринов заявиха, че планът за управление не поставя пречки пред подмяна на старите лифтове в планината.

През същия месец сдружение на ски училища поиска да се промени текст в Плана за управление на парк „Витоша“, защото пречел на „Витоша ски“ АД, да ги модернизира.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.