Президентът Радев: Моделът „Борисов“ е символ на мутризация, застой и опитомени медии

„Гледах Бойко Борисов и Корнелия Нинова как си подават топката за модела „Радев“, коментира президентът Румен Радев в предаването „Стълбището“ по Дарик радио. По думите му моделът „Борисов“ се е превърнал в символ на мутризация, опитомени медии, застой и последни места във всички европейски класации.

„Няма модел „Радев“, има модел, който се нарича конституция“, категоричен бе президентът. Той отчете, че служебното правителство е започнало да реализира една по една част от предизборните платформи на партиите и даде за пример пускането на интерконектора с Гърция.

Новият служебен кабинет отново ще бъде оглавен от Гълъб Донев, каза Радев. Държавният глава подчерта, че нито за секунда не си е помислял за други варианти. Според него партиите не са искали да има правителство.

За разпускането на 48-ото Народно събрание, Радев припомни, че вече му е дал достатъчно време, като целта е била партиите да могат да се отдалечат от острата конфронтация. Според президента обаче, голямото предизвикателство е колко още да работи този парламент.

„Ако питате конституционалистите, те казват веднага. Ако питате ЦИК, те казват, че ако изборите са на 26 март, няма да има хартия за машините. Това е и денят, в който се сменя времето“, обясни Радев и подчерта, че неговата цел е да има максимално добра организация на тези избори. Президентът изрази очакване да получи отговор от парламента и за законите, които трябва да бъдат приети.

Радев прогнозира, че при следващите избори политическото пространство пак ще бъде фрагментирано и отново ще има борба за министерски кресла, което по думите му е проблем и за ерозиращото доверие на обществото към парламентарната република.

Скандалът Nexo и третият мандат за правителство 

Според държавния глава скандалът с Nexo продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот. „Факт е, че това е съвместно международно разследване. Когато се взема решение за връчване на мандат, се анализират всички възможни ситуации и се анализират всички възможни ситуации и причини, които биха могли да доведат взривяване на една коалиция в нейния зародиш“, обясни Радев.

Той аргументира защо не е избрал „Демократична България“ за третия мандат, отчитайки, че наистина формацията е имала своите шансове. „Но знаете, че в последните години Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът „никога ГЕРБ“. Виждахме, че Иванов постави условие, че ще има правителство, ако ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ се разберат“, допълни той и коментира, че е имал пет опции за третия мандат.

„Аз съм търсил решение и най-голямата възможност. „Български възход“ показаха, че са готови на всичко, на колаборация с всеки, но това е партията с най-малък брой депутати, която все още търси своята политическа физиономия“, подчерта Радев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.