Президентът обяви на коя дата ще са изборите

Президентът Румен Радев насрочи следващите извънредни парламентарни избори за 2 април. Това президентът стори в извънредно изявление на държавния глава пред Военния клуб в столицата.

Ще издам указ, с който ще разпусна Народното събрание на трети февруари и насрочвам парламентарни избори на втори април, каза Радев.

Той допълни, че всеки български гражданин трябва да може да избира да гласува с машина или с хартиена бюлетина: „Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, за които всички вече разбрахте, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване. За да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира дали да гласува на машина или с хартия“.

„Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители в 48-то Народно събрание и те да докажат, че борбата с корупцията, Плана за възстановяване и устойчивост, европейската интеграция, са реален приоритет, а не само предизборни обещания – заяви още президентът. – Надявам се парламентът да отдели внимание на важните закони – антикорупционният, за контрола на главния прокурор, и останалите закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които са в напреднала фаза“.

По-рано днес водачът на БСП Корнелия Нинова официално върна на Радев третия и последен мандат за съставяне на правителство тази сутрин. Президентът прие поредния провал на социалистите без критики. Той дори ги поздрави за положените усилия и им пожела успех на предстоящите избори.

Неуспехът на левицата да сформира редовен кабинет – това е четвъртият й пореден провал за последните 2 години, направи неизбежни предсрочните парламентарни избори. Единственият въпрос е кога ще се проведат.

Пред президента Нинова обясни, че партията й е направила „всичко необходимо“, за да изпълни мандата. Оправда се, че социалистите не са се справили със задачата, тъй като в парламента е нямало мнозинство в подкрепа на правителство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.