Президентът мъмри депутатите: Очакваме да произвеждате закони, а не скандали!

Президентът смъмри депутатите пред журналисти днес.

Очакваме парламентът да произвежда закони, а не скандали. Нашите народни избраници трябва да осъзнават много ясно, че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори много бързо, ако не се състави правителство. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев преди откриването на информационния ден „Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности“ в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

Този начин на работа, който виждаме в момента, обрича на риск и бюджета, и законите по ПВУ, и членството ни в Шенген, заяви държавният глава.

Той отбеляза, че очаква диалог, конструктивност и готовност за компромис между партиите.

Очаквам партиите да продължават диалога в дух на конструктивност. Тяхна отговорност е да търсят решения, решенията са пряко обвързани с работата на парламента, каза Радев. По думите му решенията, освен че трябва да извадят България от кризата, трябва да бъдат устойчиви, основани на ясни, споделени цели, приоритети и принципи.

Попитан колко време дава на партиите, за да съставят кабинет, Радев заяви, че зависи от партиите. Конституцията не поставя срокове, но не може да се разтяга до безкрай, добави той.

В парламента и днес размяната на язвителни реплики в парламента между депутати от ПП-ДБ и „Възраждане“ продължи, макар повечето в залата и от място, отколкото от микрофона на трибуната. Не се стигна до скандал от рода на вчерашния между Манол Пейков и Костадин Костадинов, но ехото от него не заглъхна. Това накара председателят на НС Росен Желязков да предупреди представители на ПП и „Възраждане“, че ще получат наказания, ако не сложат край на конфликтите помежду си.

„Наблюдавам, че има два сюжета в залата – единият за бъдеще на кабинет. Другият – с две фракции от ултраси в дъното на залата, въпросът е, че част от провокаторите седят на седалките, другата част на гърбовете им. Имаме съпричиняване, това виждаме оттук. Ако не спазим добрия тон, тогава ще пристъпим към единствената възможност – налагане на наказания за нарушаване на реда и ще се прекъсва заседанието колкото е необходимо“, заяви Росен Желязков.

Правилникът на парламента и днес не беше довършен от депутатите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.