Президентът каза има ли реална заплаха от сигналите за бомба

„Серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда, заедно с партньорските служби, правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в ХМТУ в София.

По думите му в момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите.

„Докато не видим ясно установен източника, не можем да кажем с категоричност точно откъде идват заплахите и точно кой ги извършва“, допълни Румен Радев.

На въпрос относно евентуални бомбени заплахи в деня на изборите държавният глава заяви, че това са хибридни атаки без реална заплаха за бомбени атентати и изрази надежда изборният процес да бъде спокоен.

„Надявам се и вярвам, че органите на реда ще вземат всички мерки за спокойствие за изборния ден“, каза още президентът.

През последните три дни десетки училища в страната получиха заплахи за поставено взривно устройство на тяхна територия. В много от учебните заведения, учащите бяха евакуирани, докато трае полицейската проверка. До момента в нито едно от учебните заведения не е открита бомба. Водещата версия за имейлите със заплахи е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия, каза пред журналисти в Малко Търново вчера служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Относно предстоящия парламентарен вот вътрешният министър каза, че изборният процес ще се прекъсне само, ако има реална опасност от подобна заплаха. Днес на брифинг в Министерския съвет Демерджиев обясни, че МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като тя ще продължи до приключване на изборния процес. Ще бъде направена физическа проверка на всяка една изборна секция още в събота и ще поемем секциите под охрана, така че не е възможно да се прекъсне изборният процес, отбеляза Демерджиев.

Румен Радев бе гост на Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) в София по повод отбелязването на 70-годишнина на висшето училище.

„Редица зависимости и проблеми в индустриалното производство на България са излезли на дневен ред след поредицата кризи от последните няколко години, стана ясно от речта, с която президентът поздрави студентите от ХТМУ в София.

„Радвам се да съм с учени, преподаватели, студенти и съмишленици с важни мисли за бъдещето на България. Нека не си правим илюзии, бъдещето ще е белязано от множество кризи, но ще дава възможности за интегрирането на България общото европейско пространство. Ковид-19 разкри дефицита на цели икономически отрасли. Енергийната криза оголи зависимостта от вноса на суровини и липсата на капацитет за съхранението й. А войната разкрива зависимостта на глобалните доставки на ресурси. Както и болезнено ефекта от намаляването на тежки базови индустрии и от намаляването на добивната индустрия“, заяви президентът Румен Радев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.