Преслав, който вече вижда с очите на Даная: Майка ѝ каза, че ме обича

Преслав Георгиев вече вижда света през очите на 15-годишната Даная. След лек битов инцидент, но поради тежко генетично заболяване, момичето изпадна в мозъчна смърт, а родителите му без колебание решиха да дарят органите на дъщеря си. Трансплантирани са двата бъбрека, както и роговиците на 15-годишната ученичка.

Преслав бил на годините на Даная, когато лекарите казали, че ще влезе в листата на чакащите за трансплантация на роговица.

„Ходихме на лазерни процедури, но роговицата започна да изтънява и нямаше шанс да се подложи на лазерно лечение, защото не можа да се стопира болестта и вече оттам трябваше да го запишем в листите за чакащи за трансплантация“, разказва бащата на момчето Валери Недялков пред NOVA.

Две години чакане и надеждите започнали да изглеждат напразни, докато едно телефонно обаждане преди дни не променило живота им.

„Обадиха ни се преди три дни и ни казаха, че са намерили донор за Преслав“, казва майката на момчето Румяна Иванова.

На фона на радостта от получения шанс да върне зрението на дясното си око, родителите на Преслав не крият огромната болка от смъртта на едно 15-годишно дете.

„Съчувстваме най-вече на семейството. Те губят едно младо дете. Не може да се зарадваме. Просто няма как нито да се радваш, нито нищо. На никого да не се налага такова нещо„, каза Валери Недялков.

Така, светът на две напълно непознати семейства изведнъж станал общ. Преслав сам поискал да се запознае с майката на Даная.

„Не знам как да ви го обясня. Почувствах ги близки. Каза ми, че ме обича, да бъда добър. Ще се чуваме, ще се виждаме“, каза трансплантираното момче.

„Никога няма да забравим Даная“, казва през сълзи бащата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.