Премиерът за скандала с машините: Опозицията клати правителството

Премиерът Николай Денков видя опит на опозицията да събори правителството в скандала с машинното гласуване.

„Няма опасност машинният вот да бъде манипулиран. Фактите са, че в момента машините работят като принтери. Всеки като гласува може да погледне какво е излязло като бюлетина, макар и излязло от машина, след това да го пусне в урната. Броят се тези бюлетини.“ Това бе коментарът на премиера Николай Денков от Брюксел по повод разразилия се скандал след оповестения доклад на ДАНС за машините за местните избори.

Министър-председателят участва в срещата на върха между лидерите на общността.

„Ясно е, че никой не може да бъде излъган по този начин, защото той вижда какво е пуснал като бюлетина и след това ще бъдат броени тези бюлетини. Отделно виждам някаква теория на конспирацията в този доклад, но можете ли да си представите, че човек ще прави нещо толкова конспиративно и ще го прави пред други хора, ще го прави на запис, който е наличен и по начин, по който след това е ясно, че ще се разбере за какво става дума. Това е всъщност документация, която зам.-министърът е подготвял, която трябва да влезе в един доклад към ЦИК. Така че няма нищо притеснително, освен това, че се използва цялата ситуация с цел да се постави под въпрос гласуването с машини“, каза още Денков.

По думите на премиера очевидно опозицията много иска да използва ситуацията като нов повод, с което да се опита да събори правителството.

„ГЕРБ и ДПС от много време искат да премахнат машините, така че може би за тях това е един удобен начин това да се случи“, допълни той.

Николай Денков подчерта, че решението дали ще има машинен вот в неделя ще е изцяло на Централната избирателна комисия.

„Ние изпълняваме това, което от нас се очаква. Създаден е кодът, кодът между другото е защитен с пароли от трима членове на ЦИК, те са затворени. Така че без ЦИК нищо не може да се промени по машините. Затова казвам, че има много шум без особено съдържание на това, което се представя като обвинения“, обясни министър-председателят.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.