Премиерът изригна: Не са изгонени свещеници, а шпиони, които работят против България

Църквата трябва да стои отворена, организацията става от страна на Българската православна църква, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти. Той коментира казуса със затворената Руска църква „Св. Николай Мирликийски“ в София. Премиерът присъства на Национално съвещание на МВР. В него участва професионалното ръководство на министерството, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заместникът му Мария Павлова.

Църквата беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. Вчера патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще извършват богослуженията в храма. В понеделник от пресслужбата на кабинета съобщиха, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма. 

Патриархът създаде необходимата организация, за да осигури свещенослужители, които могат да проведат съответните дейности, припомни Денков. Нотариалният акт за църквата е издаден през 1997 г., но тепърва предстои да се анализира как стои юридически въпросът със собствеността. Би трябвало да е на реципрочна основа – на Българската църква в Москва и на Руската църква в София. Това е въпрос, който тепърва ще се дискутира, коментира премиерът. 

Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу националните интереси на България. Те са чужди граждани, така че в случая следваме стандартна процедура, уточни Денков за експулсирането на духовниците. Прочетох доклада на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), има достатъчно основания тези хора да не бъдат допускани в България следващите пет години, каза още Николай Денков.  

Според премиера има основание за критиките към ДАНС. „Доста от информацията, която видях е за предишни години. Въпросът кога е трябвало да се реагира е отворен. Ще имаме разговор с председателя на ДАНС, той в момента е командировка в чужбина. Когато се върне, този разговор ще бъде проведен“, каза още премиерът. Той припомни, че докладът е секретен и не може да изнесе нищо конкретно от него. 

Политиците със сигурност имат право да изказват критики, но ДАНС няма право да изказва мнение за политиците, тя е деполитизирана структура по закон, коментира министър-председателят.

По темата Шенген и предстоящата му среща с канцлера на Австрия, премиерът коментира, че разговорът ще е за това колко губи Австрия от това, че България и Румъния не са в Шенгенското пространство и колко би спечелила, ако те са вътре. „Това е начинът, по който структурираме нашите аргументи. Ако Австрия иска да бъдат защитени външните граници на Европейския съюз, няма причина да настоява нашите патрули да стоят на границата между България и Гърция. Ако те са на границата между България и Турция или със Сърбия, това би помогнало съществено да се предпази по-добре външната граница на Европейския съюз“, каза Николай Денков. Според него България покрива всички изисквания за Шенген и той ще настоява за влизане на един етап. 

За приемането на проекта за нова Конституция премиерът заяви, че е оптимист, защото има консенсус за правосъдната система. За статута на служебното правителство и за националния празник има възможност тези неща да се обсъждат, без това да има драматични последици, коментира той. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.