Премиерът Денков: След ротацията ще се върна в просветното министерство

След ротацията, когато Мария Габриел стане премиер, сегашният министър-председател Николай Денков ще се върне в просветното министерство. Причината е, че имало много реформи, които се бавят.

„Съвместно с Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ одобрихме всички министри. Даже сменихме някои с хора, предложени от ГЕРБ и одобрени от мен и от ръководството на ПП-ДБ. ГЕРБ имат в правителството предложени от тях заместник-министри, областни и заместник областни управители, заместник-председатели на ДАНС, ДАТО, служба „Военно разузнаване“, както и нови изпълнителни директори на АЕЦ, Български енергиен холдинг, „Напоителни системи“. Следователно всяка критика на г-н Борисов към правителството е критика и към хората, номинирани и одобрени и от ГЕРБ,“ каза още в интервю за „24 часа“ премиерът Николай Денков в отговор на въпрос защо неговото правителство не съобразява кадровите промени с ГЕРБ, за да се избегне напрежението.

Вчера председателят на ГЕРБ Бойко Борисов критикува кабинета за масови смени в администрацията и намекна за разваляне на „сглобката“ заради несъгласувани с него назначения. На това съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков отговори, че вместо да говори за това пред медиите, може да му се обади по телефона.  

Денков припомни, че още в края на юли т.г. ПП-ДБ са представили на ГЕРБ механизъм за вземане на кадрови решения, за извършване на ротацията и за изпълнение на законодателната програма. „До този момент не сме получили коментари по представеното писмено предложение.“

Денков каза още, че е взето решение, „макар и да не е подписано в някакъв документ, е, че при смяната на премиерите – така наречената ротация, членове на правителството ще бъдат сменяни само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни, че съответният министър не си е свършил работата достатъчно добре и ние можем да намерим по-добър кандидат“.

„Това е подходът. Аз ще бъда вицепремиер, както вече е известно. Това, което вероятно ще стане, е, че ще се върна и в МОН, защото там има доста реформи, които се движат бавно и трябва да се ускорят.“ При това Денков изрази надежда да продължи да работи с настоящия министър проф. Галин Цоков. „Той има допълваща на моята експертиза и ще обсъдим как да сформираме екип, който максимално бързо и ефективно да задвижи забавените реформи в образователната сфера.“

В интервюто Денков изтъква, че „няма „химическа“ формула, събрала ПП и ГЕРБ, просто България бе загубила пътя си. „Този съюз докара стомашни киселини на някои, но въпросът за преяждане с власт трябва да е в другата посока – хиляди са освободени по време на служебното управление само за 1 година.“

Фокусът в правителството е изцяло към изпълнение на управленската програма, отбеляз премиерът. „Знаете, в нея има около 500 задачи за година и половина, много е напрегната. Нашето отношение към изборите е да ги организираме колкото може по-навреме.“

Във връзка с исканата оставка на главния секретар на МВР Петър Тодоров акад. Денков бе категоричн: в това няма политика. Президентът Румен Радев засега отказва да приеме предложението на правителството за освобождаване на Тодоров с мотива, че причините за искането са политически.

„Този случай се използва много често заедно с твърдението за „политическа чистка“ в различните министерства, служби и т.н. Само за последната една година обаче служебните правителства са освободили около 2700 човека в Министерството на транспорта и съобщенията и неговите поделения, около 600 човека в Министерството на финансите, от които 400 са в НАП, около 1000 в Министерството на земеделието и храните. Това е станало само в последната година, когато е управлявал служебният кабинет. Така че е добре да се замислим кой всъщност е преял с власт, кой иска да държи контрола“, каза Николай Денков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.