Предричат 11 месеца по-рано труса в Турция

Трусът е в гъсто населени райони, където част от сградите не отговарят на нормите на строителство. СНИМКИ: ГЕТИ ИМИДЖИС

Страната е в гигантско тектонично менгеме. Арабската плоча избутва Анадолската, която се приближава към рисковия остров Крит, където Африканската се подпъхва под Европейската

Очакват се още афтършокове и влошаване на времето

Трус с магнитуд от 7 освобождава 32 пъти повече енергия от този с 6

Научна статия още от март 2021 г. предрича, че е вероятно в района на Газиантеп да се случи земетресение с магнитуд от 6,5 по скалата на Рихтер със средни до тежки щети. Публикацията е в специализираното в земетръсното инженерство списание Soil Dynamics and Earthquake Engineering. Това припомня веднага след катаклизма авторитетното сп. “Нейчър”.

Разрушенията в Турция от 6 февруари обаче дори надвърлиха прогнозата на експертите. Скалата на Рихтер е логаритмична, така че силата на трус с магнитуд 7 е около 10 пъти по-голяма от този с магнитуд 6. При по-силното се освобождава 32 пъти повече енергия.

А земетресението и последвалият афтършок на 6 февруари бяха още по-мощни – съответно 7,8 и 7,5. Така реалността надмина теоретичните проучвания на учени от Близкоизточния технически университет в Анкара начело с Арзу Арслан Келам.

Броят на загиналите непрекъснато се увеличава. По данни от вторник над 5000 души в Турция и Сирия са се простили с живота си, а ранените са повече от 15 000, съобщава Би Би Си. Световната здравна организация предупреди, че това не е окончателно и числото може да се увеличи драстично, защото спасителите постоянно откриват нови и нови тела под руините.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.