Предпоследно: Не пипат данъчните оценки на имотите

Домашна бира, до 100 литра за лична консумация остава без акциз. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в закона за акцизите.

Вейповете обаче ще се облагат. Акциз ще има за всички нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин. След 30 юни 2024 г.  върху потребителската опаковка ще се лепи бандерол, който да доказва, че данъкът е платен.

Парламентът отхвърли предложението да се въведе данъчно облекчение за физическите лица да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0,5% от платения ДДС, но не повече от 1200 лв. за година, ако докажат покупките с касови бележки.

Прагът за деклариране на  командировъчните бе намален от 5000 на 1000 лв. за физическо лице.

Предложението на финансовото министерство данъчните оценки на имотите да се актуализират на всеки 2 години, ако цената им се е вдигнала с повече от 10%, най-вероятно също ще отпадне. ДПС са внесли предложение  между двете четения да не бъде прието, защото ще се увеличат данъците за хората и защото НСИ няма такъв индекс.

Гласуването на промените в закона за ДДС, за корпоративното облагане и  за местните данъци и такси ще е днес на извънредно заседание на бюджетната комисия и след това поправките ще минат и през пленарната зала.

Други предложения на финансовото министерство – за въвеждане на донос-бонус, данък върху бакшишите, ограничаване на разплащанията в брой, също не намериха подкрепа.

Поправката да се дава премия при информация за укрити данъци над 100 000 лв., станала известна като донос-бонус, бе отхвърлена с мотив, че носи риск от разправа между конкуренти. Освен това щяла само  да натовари допълнително приходните агенции, без да са ясни ползите от нея.

Липсата на инфраструктура с банкомати и ПОС терминали, особено в малките населени места, високите банкови такси за внасяне и теглене, допълнителните такси на търговците за поддържане на терминали пък бяха причина прагът за плащанията в брой да остане 10 000, а не предлаганите 5000 лв. Опитите за търсене на компромис с  8000 лв. също не минаха.

Ставката от 9% ДДС за ресторантите остава дори без да се приемат повечето мерки, предложени от финансовото министерство за изсветляване на този бизнес.  Изискването да плащат заплати само по банков път, независимо от броя на персонала, например не бе прието. От условията, поставени като контрапункт на 9% ДДС за този бранш, оцеля само задължението във всяко заведение да има ПОС терминал.

НАП няма да се произнася кои граждански договори са скрити трудови договори, това право остава на съда. Идеята бе, ако гражданският договор е скрит трудов, да няма нормативно признати разходи за една голяма част от свободните професии.

Облагането на бакшишите пък бе определено като мярка, която няма да сработи и ще затрудни НАП. Не можело и работодателите да се задължат да следят бакшишите на сервитьорите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.