Правосъдният министър песимистичен: Историята около Мартин Нотариуса може никога да не се разплете

Правосъдният министър Атанас Славов не е оптимистичен за разследването на случая около разстреляния Мартин Нотариуса.

„Институциите имаха две години да реагират на изнесените факти и данни в разследването на Антикорупционния фонд срещу Мартин Божанов-Нотариуса, което е от лятото на 2021 г. Очевидно това се случва бавно – толкова бавно, че цялата история може никога да не се разплете“, коментира в интервю за NOVA министърът на правосъдието.

Славов призова разследването да е „обективно, независимо, всестранно и пълно“, всички изнесени факти също да бъдат разследвани. 

„Неговите (на убития Божанов) контакти и връзки са стигали до най-високото ниво в системата според събраните данни“, смята той. 

Атанас Славов поиска да се провери и дали е имало паралелен клуб на магистрати и кои от тях са влизали в него.

„Съгласен съм разследващите органи да стигнат до дъното. Да се проверят всички основни тези и твърдения, да се изясни също какъв клуб е имало, кои и какви магистрати са влизали там, съответно това е знак за изпадане в някаква форма на зависимост, за нарушаване на техния интегритет и професионализъм“, каза министър Славов.

По думите на правосъдния министър голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в съдебната система, на различни позиции. Според него вероятно се държат „много по-умерено, съобразяват се с правилата, но не са понесли отговорност и това е големият проблем“. 

Атанас Славов допълни, че при встъпването си в длъжност се е информирал дали има образувани висящи досъдебни производства, предвид на това, че е имало заплашвани магистрати. „Информацията, която получих тогава, е, че има досъдебни производства, по които се работи“, каза още Славов. 

Министърът на правосъдието не участва в тези разследвания, отбеляза Славов. „Аз съм се информирал чисто институционално дали е обърнато внимание на тези проблеми. Кои са разпитаните лица, как е вървяло следствието, не мога да кажа“, посочи той.

Важно беше за България да закрием така нареченото спецправосъдие, за да се върнем към демократичната държавност и да сме правова държава, именно заради тези случаи, посочи министърът на правосъдието. 

„В момента аз съм фокусиран върху работата по Закона за съдебната власт“, заяви Славов на въпрос дали ще продължи да е министър и след ротацията.  

В началото на есента може да имаме нов състав на Висшия съдебен съвет, а малко по-късно – и нов главен прокурор. Това . Той е категоричен, че след промените в Конституцията ВСС ще има по-силни и адекватни правомощия и „никой главен прокурор няма да е Господ“. 

Министърът очаква през следващите два месеца парламентът да стигне и до избор на нови членове на Антикорупционната комисия. Според Славов ключовото за този орган е да тръгне с високо доверие.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.