Правителството в шок! Взимат спешни мерки срещу вноса на опасна дрога у нас

От тази седмица създаваме нов координационен механизъм с фокус върху вноса и разпространението на наркотици, и организираната престъпност, за да се преборим с този огромен проблем, съобщи днес в началото на редовното правителствено заседание министър-председателят акад. Николай Денков.

Фокусът ще бъде върху големите вносители и разпространители на наркотици. Координационният механизъм ще допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, каза Денков. По думите му основните задачи ще бъдат под координацията на Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, „Гранична полиция“.

Ще бъдат включени и другите служби – Министерството на финансите с Агенция „Митници“, Държавна агенция „Национална сигурност“, Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването. Ще се включи и Министерството на електронното управление, защото голяма част от реализацията на пазара на наркотици се реализира чрез онлайн търговията, посочи Денков.

Той каза, че за партньор ще бъде поканено и Националното сдружение на общините.

Според министър-председателя темата за вноса и разпространението на наркотици не се обсъжда достатъчно, а тя е болезнена, важна, засяга много хора.

„За съжаление през последните години особен успех в борбата с разпространението на наркотици не можем да отбележим“, каза Денков, цитиран от БТА.

Той съобщи за нов повод темата да бъде повдигната, а именно разпространението на нов синтетичен наркотик, който е около 100 пъти по-активен, отколкото е хероинът. По думите на премиера този наркотик вече се е появил в България, след като първо е бил разпространен в САЩ и Западна Европа.

Вероятно става дума за фентанил. Според неофициална информация само за няколко месеца от коктейл от хероин и фентанил за починали 10 души във Варна.

Премиерът Денков похвали МВР за това, че през последния месец почти всеки ден излиза информация за успешно проведени акции, както по отношение на миграцията, така и по отношение на борбата с организираната престъпност.

Само през последното денонощие са били спрени 805 души, които са се опитали да минат през нашата граница с Турция. За същите 24 часа около 105 души са били задържани в страната, информира премиерът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.