Правителството оцеля

Ротационното правителство оцеля, след като вотът на недоверие бе отхвърлен от мнозинството в парламента току-що. 

Срещу оставката на правителството гласуваха 143 депутати (ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС). „За“ бяха 71  народни представители( „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Нямаше  въздържали се народни представители.

Вот на недоверие по същата тема може да бъде поискан отново не по-рано от 6 месеца.

Депутатите се събраха на извънредно заседание, за да гласуват вота на недоверие точно 24 часа след дебатите, както е по правилника на парламента. Миналата седмица „Възраждане“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев обявиха внесоха 72 подписа за разглеждане на вот на недоверие към кабинета за сектора „Енергетика“.

От БСП поискаха гласуването да бъде поименно и със ставане от място, но пленарната зала го отхвърли.

Вотът се смята за успешен, ако за него гласуват повече от половината от всички народни представители – това ще рече, че за да оцелее ротационното правителство, са необходими поне 121 гласа „против“ искането на опозицията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сложи точка на спекулациите и заяви, че ГЕРБ-СДС ще подкрепят кабинета.

Самият той обаче няма да участва във вота, тъй като е на предизборна среща. „Още веднъж припомням, че математиката на опозицията не излиза. Моят коментар по вота ще направя пред медиите в Разград малко след 17:30 часа“, каза лидерът на ГЕРБ.

Очаква се и ДПС да подкрепи управлението на тъй наречената некоалиция, към която се числи. Още при внасянето на вота депутатът Делян Пеевски коментира, че е безсмислено начинание. Пропиляно време за парламента, вместо да си правим кампаниите за местни избори, каза той.

Аргументите за вота са напълно измислени, в тях няма нищо съдържателно от гледна точка на икономиката или енергетиката, коментира няколко часа преди гласуването премиерът Николай Денков, който с министрите си ще присъства в пленарната зала, каквато е традицията при гласуване на вот на недоверие.

Отсега опозицията се готви за внасяне за втори вот, ако този не успее. Още вчера соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че ако кабинетът не падне, социалистите започват веднага събирането на подписи за внасяне на вот на недоверие за политиката в сферата на националната сигурност и отбраната.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.