ПП-ДБ втрещиха с определение за „интимна връзка“ – трябвало да трае поне 60 дни

ПП-ДБ втрещиха пленарната зала с новото си предложение за промени в Закона за домашно насилие. Новата им идея е в закона да бъде записано, че интимна връзка има, когато отношенията са продължили поне 60 дни.

Ново определение за интимна връзка предложиха от ПП-ДБ, след като предишното предизвика много възражения и дори подигравки. Десните направиха предложението при обсъждането на промените в Закона за защита от домашното насилие, което провежда днес на първо четене парламентът на извънредно заседание. Депутатите прекъснаха ваканцията си заради случая с обезобразеното момиче в Стара Загора, като миналата седмица правната комисия реши на първо четене да се въведат по-строги наказания за проявите на агресия и насилие в Наказателния кодекс.

Новата дефиниция, която беше прочетена от парламентарната трибуна от десния депутат и бивш правосъден министър Надежда Йорданова, гласи: „Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство, и чието възникване, съдържание и прекратяване не е обект на правно регулиране от друг закон. Трайни са отношения с продължителност от поне 60 дни.“

Именно заложеният срок удиви депутатите от опозицията. Иван Ченчев от БСП се зачуди кой ще брои дните и какви последствия ще има, ако физическото насилие се случи като са минали 30 дни от връзката, например. „Ако се насилват физически, ще има ли последствия за тях? Като няма 60 дни, няма да има. Това е нечувано и невиждано безумие, което се опитвате да сътворите върху безумието, което сте внесли преди това“, обърна се соцдепутатът към управляващите.

ПРОТЕСТ

Протест срещу насилието заради зачестилите случаи на посегателства над жени, включително този с обезобразеното момиче в Стара Загора, започна пред Народното събрание, предаде БНТ. Депутатите бяха посрещнати с плакати с надпис „Нито една повече“, „Промени в НК сега“, „Не си сам“, „Промени в ЗЗДН сега!“, „Заедно за Дебора“ и др.

„Исканията на протеста съвпадат до някаква степен с това, което ще бъде разглеждано – добавянето на „интимен партньор“ в състава на закона за защита от домашно насилие, тъй като това ще разшири кръга на потенциалните извършители и лица, които са в насилствена връзка с интимен партньор ще могат да потърсят закрила. Такива случаи са много по-често срещани, това е нещо в съвременните отношения между хората“, обясни Ширин Ходжева от организацията „Феминитски мобилизации“. „Изключително важно е тези промени да бъдат приети, тъй като промяната с включването на интимна връзка ще разшири обхвата на хората, които могат да се възползват от закрила по този закон“, кокментира и Десислава Димитрова от организацията.

Протестиращите настояват за незабавно свикване на Националния съвет за защита от домашното насилие, както и във възможно най-кратки срокове да се отворят кризисни центрове за пострадали. Към момента в цяла България центровете са само 13, а жертвите не се осмеляват да потърсят подкрепа, посочват протестиращите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.