ПП-ДБ променя проектокабинета – нито един гербер вътре

Промени в проектокабинета на ПП-ДБ със сигурност ще има, потвърди съпредседателят на десницата Владислав Панев пред БНТ. От думите му стана ясно, че Николай Денков ще остане номинацията за премиер, но ще бъдат сменени някои от кандидатите за министри, като тенденцията е да се привличат повече експерти.

При всички случаи обаче, десните не биха приели фигури от ГЕРБ да са част в правителство с втория мандат, уточни Панев.

Войната в прокуратурата увеличава шансовете за съставяне на правителство с втория мандат смята десният политик. Според него поведението на главния прокурор Иван Гешев е направило подкрепата на ГЕРБ-СДС за мандат на ПП-ДБ много по-логична. Той смята, че първият мандат, който беше връчен на кандидат-премиера на герберите Мария Габриел, има нулев шанс да излъчи правителство, а при втория оценява вероятността за успех на около 50 процента.

„Има логика ГЕРБ да ни подкрепят, защото обстоятелствата са коренно променени. Това, което беше преди 10 дни, вече не е същото. Затова има нужда от правителство с втория мандат и е логично ГЕРБ да ни подкрепи за втория мандат. Защото имаме вече много по-големи цели от просто отстраняване на Гешев, да кажем. Имаме нужда от цялостна реформа на обществения живот“, твърди Панев.

Той намекна, че водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов може да се окаже принуден да подкрепи кабинет с втория мандат заради опасения, че може да бъде атакуван от главния прокурор, ако парламентът се разпусне и се окаже без депутатски имунитет. „Борисов може да влезе в затвора, да кажем, защото знаете, че като няма парламент, няма и имунитет, така че дилемата е много сериозна.

Специалитет на Гешев беше да събира папки с дела в чекмеджета, така че да може да рекетира политици и те да му слугуват. Вижда се, че това вече не работи в такава степен. Вероятно Гешев има по няколко папки за Борисов. Той и допреди няколко месеца каза, че до седмици делото за пачките ще види бял свят. За къщата в Барселона може би е същият случай. Това са публично известни дела, за които няма обяснения“, допълни той.

Малко по-късно депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева ядосано опроверга десния политик, отново в ефира на БНТ. Тя изтъкна, че е несериозно от страна на ПП-ДБ да заявяват твърдо, че няма да подкрепят Габриел, а в същото време да очакват подкрепа за техния кандидат.

„Те не виждат нито един достоен човек от ГЕРБ, който да влезе в кабинет, но в същото време очакват от 69 народни представители, недостойни хора, да ги подкрепят. Това, извинявайте, ама е абсолютно безсмислено“, коментира недоволно Захариева. А твърденията на Панев, че лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов ще бъде принуден да подкрепи втория мандат, тя определи като „смешни и несериозни“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.