Посланик: Бежанците нямат избор, предпочитат да бъдат в камиона

Бежанците нямат избор. Предпочитат да са в камиона, отколкото да привикнат към това, което се случва в Афганистан. Това каза в интервю за предаването  „Събуди се” по Нова тв посланикът на Афганистан в България – д-р Мохаммад Сайфи, който коментира тежката трагедия, нелегалния трафик на мигранти от Афганистан и ситуацията в страната година и половина след като талибаните превзеха властта.

„Знаете ли, те нямат избор. Представете си държава, в която на практика животът е невъзможен. Младите хора искат образование, работа, бъдеще. Да помагат на родителите си. Те нямат тази възможност. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в затвора или те разстрелват. И при тези условия, те предпочитат да бъдат в камиона, отколкото да привикнат към това, което се случва в Афганистан”, разказа д-р Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България.

Той научил за трагичния инцидент край Локорско в петък около 16:00 часа. Не знае обаче повече от това, което е известно навсякъде.

„Вашите власти ни уведомиха. Но искам да благодаря за бързата им реакция. И за това, че успяха да окажат в кратко време помощ на оцелелите. Шестима от тях са в по-тежко състояние и, дай Боже, да се оправят. Останалите хора са още в шок. Но ми престои среща с тях в болница”, обясни д-р Сайфи.

„Като повече мигранти, които пристигат, те нямат документи. Те идват без паспорти. Доколкото ни съобщиха нито един от тях няма документи. Но ние си имаме свой начин, който да ги идентифицираме – дали са афганистанци, или не. След разследването, което българските власти направят, и ако е нужно, ние също ще отидем на място да ги идентифицираме. Но това не е толкова трудно”, обясни посланикът.

„Готови сме да окажем всякаква помощ, но останалото зависи от българската власт. Знаете, че колкото и да се полагат усилия за укрепване на границата, потокът от нелегални мигранти не може да се пресече на 100%. Например тези 18 души, които са загинали, ние можем да информираме техните семейства в Афганистан, да намерим средства и да помогнем за транспортиране на телата им в Кабул. Но за останалите мигранти – те са в ръцете на българската власт, тя ще реши дали ще останат тук, или ще бъдат върнати. Но ситуацията там е такава, че ако ги върнат обратно, те ще загинат. Защо са стигнали дотук? Замислете се! Има причина. Няма работа, образование – няма, цари пълна дискриминация спрямо жените, а и не само. Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион с ясното съзнание може да се задушат и да не оцелеят”, коментира посланикът.

Според него, за да тръгнат, всеки от тях е продал дома си или е взел заем.

„Тези трафиканти взимат огромни пари, често лъжат хората, които бягат. Оставят ги по пътя. Това не е първият случай и не се случва само в България. В Иран също има много такива случаи, в Турция – също. И в Сърбия. Прибират си парите в джоба и изчезват”, разказва д-р Сайфи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.