ПОРЕДЕН КМЕТ С ИЗНЕНАДА: Община Пазарджик се оказа със запорирана банкова сметка

Пореден нов кмет се оказва сюрпризиран с неприятни вести от наследството на предишния градоначалник! След като миналата седмица стана ясно, че бившият кмет на Стамболийски Георги Мараджиев от ГЕРБ е опразнил касата, като е раздал по 6 заплати на служителите на местното БКС и ги е освободил, идва ред и на неприятна изненада за Петър Куленски в Пазарджик.

Община Пазарджик е във финансов колапс. Положението е по-зле отколкото очаквах. Общинските финанси са харчени по начин, по който е доведена общината до истински колапс“, каза Кулински на първата си пресконференция, седмица, след като встъпи в длъжност.

Кметът съобщи, че НАП е запорирала банковата сметка на общината. Според него съзнателно с над 10 млн. лв. са завишени от предходното ръководство собствени приходи на община Пазарджик в частта „Местни данъци и такси“ като това са само част от финансовите проблеми, пред които е изправено новото общинско ръководство.

Петър Куленски не съобщи общия размер на задълженията на Пазарджик, но посочи конкретни цифри. Според тях 27 млн. лв. са дълговете към местни доставчици, над 1.5 млн. лева са кредити към банки и фонд ФЛАГ.

611 000 лв. дължи общината за осигуровки на служителите си, което поставя под риск и получаването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Кметът на Пазарджик очерта и конкретни стъпки за излизане от кризата. На първо място въвеждането на строга финансова политика и спирането на раздаването на „корупционни пари“. По всички стари задължения пари ще се плащат след пълна ревизия на подписаните договори и извършеното по тях.

„Ще поканя всяка една фирма кредитор на общината, за да предоговоря сумите, които се дължат. Няма да позволя да ми бъдат извивани ръцете за нищо и от никого. Занапред общината ще заплаща според възможностите си и според финансовото си състояние, доведено от хората управлявали я досега„, заяви кметът, цитиран от БНТ.

Новото общинско ръководство работи усилено и за получаване на финансова помощ от страна на Министерството на финансите. Вече са проведени няколко разговора с министър Асен Василев, посочи Куленски. Общинската администрация ще търси средства за реализирането на важни инфраструктурни проекти.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.