Погребват Боян Саръев в църквата, в която служи 33 години

Кърджалийският свещеник отец Боян Саръев ще бъде погребан в двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в кв. „Гледка“, където духовникът служи през последните 33 години. Поклонението ще започне от 9:00 ч. на 31 декември и ще продължи 3 часа. В 12 часа ще започне опелото. Вероятно то ще се води от епископ на Пловдивската митрополия. В заупокойната служба ще участват и други свещеници от района.

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956 г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в „Симеоново“.

През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в храма „Успение Богородично“ в Кърджали през последните 30 години. От 1990 г. е основател и председател на Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“. Развива благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите.

В продължение на 20 години отец Боян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 човека в разкритата трапезарията при храм „Св. Успение Богородично“ в кв. „Гледка“.

Той бе един от първите в област Кърджали, изразили готовност да приемат бежанци от Украйна и призова за разбиране и взаимопомощ местното население и власти.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.