Подпукаха Цветан Василев с ново дело за пране на пари

Бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е обявен отново за издирване с нова Европейска заповед за арест. Причината е, че срещу Василев е започнало ново дело за пране на пари.

„Става въпрос за материали, отделени от делото за фалита на КТБ. По това досъдебно производство е издадена Европейска заповед за арест, въз основа на която е актуализирана информацията шенгенската информационна система“, заяви пред „Сега“ говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. Към момента от държавното обвинение не могат да потвърдят, че има издадена червена бюлетина на Интерпол за издирване на Василев.

Преди година адвокатът на Цветан Василев съобщи, че комисия в Интерпол е разгледала жалбата му и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини. Към момента на сайта на международната организация на криминалната полиция няма качена бюлетина за издирване на Василев.

Цветан Василев е подсъдим с още 17 души по мегаделото за фалита на КТБ. Той се намира в Сърбия от 2014 г. преди да му бъде повдигнато обвинението. През 2019 г. Интерпол свали от издирване съпругата и дъщерята на бившия банкер.  „Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление. Решението е взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към Централата на Интерпол“, информира тогава Василев.

През май м.г. Апелативният съд в Белград окончателно отхвърли искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли 2021 г. Василев е получил и политическо убежище в западната ни съседка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.