ПОД ПАРА: СОС търси заместник на изританата кметица от ДБ

Изборът на кмет на район „Красно село“ ще обсъди отново Столичният общински съвет (СОС) на утрешното си извънредно заседание от 10:00 часа, според дневния ред публикуван на сайта на Съвета.

На сесията на СОС през миналата седмица общинските съветници не постигнаха консенсус по въпроса.

След няколкочасово обсъждане СОС не прие предложенията на групата на „БСП за България“ и на „Демократична България“ (ДБ) за кмет на района. От левицата предложиха общинския съветник Николай Николов, а от ДБ – общинския съветник Борис Милчев.

Спор по време на заседанието през миналата седмица предизвика въпросът дали новият кмет на район „Красно село“ да бъде избран между заместниците на изританата Росина Станиславова от ДБ или законът позволява на поста да бъде избран общински съветник. Според БСП и ДБ няма пречка кмет на района да стане общински съветник. Според ГЕРБ-СДС законът е много ясен и казва, че новият кмет трябва да се избере измежду заместник-кметовете на района.

Изборът на нов кмет на „Красно село“ се налага поради предсрочно прекратяване на пълномощията на избрания кмет на района на основание чл. 42, ал. 7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

На 1 март т.г. Общинската избирателна комисия – Столична община прекрати предсрочно пълномощията на Росина Станиславова като кмет на район „Красно село“, след като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи конфликт на интереси. Върховният административен съд потвърди решението на комисията след съдебно обжалване на Станиславова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.