Петър Тодоров: Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени щателни претърсвания. В утрешния ден те ще бъдат безопасни. Дадени са указания при съмнителен багаж избирателите да бъдат проверявани. Това коментира пред бТВ главният секретар на МВР Петър Тодоров.

„При помещения, които са поставени под охрана, процедурата няма да се прилага. Ние сме поставили под наблюдение обектите, осъществяваме контрол на влизащите и излизащите. Ако бъде получен сигнал, нашите служители дискретно оглеждат общите помещения. Всички останали помещения са запечатани. Така ще се види дали сигналът е фалшив. Изборният процес се прекъсва само, ако бъде открит предмет, наподобяващ взрив“, подчерта гл. комисар Петър Тодоров.

Установено е, че заплахите са дошли от страна, която е извън Европейския съюз. Заплахата е била прекратена.

„От сряда до вчерашния ден заплахите бяха от 17-годишен ученик в София, който беше задържан. Той е заплашил огромен брой училища. Заплахите в сряда, четвъртък и в петък (29, 30 и 31 март) са дошли от него“, добави Тодоров.

Единични заплахи са отправени от „имитатори“, които също са били ученици и са установени. Обяснението им е било, че не искат да ходят на училище.

„В понеделник и вторник (27 и 28 март) водещата версия беше за хибридна атака от страна, извън ЕС“, добави той.

„Рискови секции има във всеки един областен град и област. Те са поставени под особено внимание. Резултатите са добри. 120 са досъдебните и бързи производства. Може би влияние има и допускането на гласуване с хартиена бюлетина“, обясни главният секретар на МВР.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.