Пеевски за ветото на Радев за БТР-ите: Срам!

„Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума – срам!“ Така председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски определя решението на държавния глава.

След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство.

„Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен път – към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят. Затова Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на Президента, като с това потвърди нашата подкрепа към Украйна и украинския народ“, заявява Пеевски в разпространена от пресцентъра на ДПС позиция.

В Народното събрание и политическия живот „най-важният, обединяващ фактор трябва да бъдат и да останат споделените евроатлантически ценности, които са безалтернативни“, пише още Пеевски.

Има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна, коментира новината председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Позицията на президента е предсказуема и последователна. Позицията на мнозинството също и тя ще е в посока да се преодолее ветото, защото външната политика на България се базира на цел, която е записана в Конституцията и тя е съдействие за установяване на справедлив международен ред, коментира Желязков по време на конференцията „Външнополитическата стратегия на Република България- предизвикателства и възможности“.

Според него народните представители са достатъчно запознати и са взели мотивирано решение.

Припомняме, че по-рано днес Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника.

В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони, заявява президентът.

Премиерът Николай Денков прогнозира, че мнозинството в парламента ще отхвърли ветото.

„Това вето ще бъде преодоляно веднага, така, че не виждам за какво да коментирам. След това ще коментирам. Имам среща с комисар Макгинес в София, така, че след това ще имам възможност да представя други коментари, ако има“, отбеляза Денков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.